Úton az egészség felé – Beszámoló

A PROJEKTET TÁMOGATTA:

Amire gyűjtöttünk 2022.12.01- 2023.05.31 között:

Egészségtudatos szemléletformálás szenvedélybetegségből felépülő emberek számára

Összegyűlt: 288 948 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza – Olajág Otthonában 52 hosszú távon bentlakó alkoholbeteg idős emberről gondoskodunk. Az intézmény az ország bármely részéről fogadja az ellátásra szorulók jelentkezését. Ellátottjaink sok esetben nagyon rossz pszichés és szomatikus állapotban kerülnek be hozzánk. Természetes támaszaik nem, vagy csak gyengén működnek. Egzisztenciálisan ellehetetlenülnek, a környezetük nehezen, vagy már nem tolerálja viselkedésüket. Élethelyzetük rendkívül nehéz, problémáik összetettek, azokat csak segítséggel tudják kezelni. A változáshoz elengedhetetlen a védett, támogató környezet.

Intézményünkben háromféle ellátást nyújtunk:

–          szenvedélybetegek ápolását és gondozását,

–          rehabilitációs ellátást és

–          rehabilitációs célú lakóotthoni elhelyezést.

A szenvedélybetegség velejárója, hogy a függő ember önpusztítóvá válik. Otthonunkban szeretnénk visszavezetni őket az egészséges életvitelhez, ismét értékké tenni számukra az egészséget. Ellátottjaink többsége nem szentel megfelelő mértékű figyelmet saját egészségének, mely hosszútávú következményekkel jár életükben. Ahhoz, hogy újraépíthessék életük többi részét, emberi kapcsolataikat, visszaszerezzék képességüket és igényüket az értékteremtő munkavégzéshez, elengedhetetlen az egészségügyi állapotuk feljavítása és fejlődésük támogatása.

Ennek érdekében 2023.09.07-én egészségnapot szerveztünk számukra, melyen a tematikusan összeállított programok az egészségnevelés, a prevenció és a konkrét szűrővizsgálatok köré szerveződtek. A programok összeállításánál szempont volt az érthetőség, egyszerűség, aktualitás és a játszva tanulás.

Az egészségnapot az intézmény intézményvezetője Ódor Richárd, illetve Grebenárné Székely Beatrix telephelyvezető nyitotta meg. A megnyitó során hangsúlyozásra került az egészséges életmód fontossága, a tudatos táplálkozás, a sportolás, és minden olyan hétköznapi tevékenység mely az egészséghez hozzájárulhat. A megnyitó során az intézmény részére átadásra került egy új kerékpár, illetve egy vérnyomásmérő is, mely az ellátottak mindennapjait segítheti majd a jövőben. Az eszközök megvásárlása nem jöhetett volna létre a Kerekítsd fel! program, és a Bijó Kft. vásárlóinak támogatása nélkül, így természetesen a támogatók köszöntése is megtörtént vastaps közepette.

Az egészségnap kezdéseként egy napindító közös torna szerepelt a programban, majd nyolc állomáson várták az intézmény kollégái az ellátottakból álló 5-5 fős csapatokat, akik többek között ügyességi játékokat próbálhattak ki, egészséges ételeket kóstolhattak, az Országos Mentőszolgálat Zalaszentgróti állomásának köszönhetően az újraélesztést és stabil oldalfekvés módszereit tanulhatták meg, illetve egészség totó, és egészségtudatosságra felhívó plakát készítés is a feladatok között szerepelt. A bátrabbak vércukorszintmérésen és egyéb vizsgálatokon is részt vehettek.

A feladatok elvégzését követően eredményhirdetés következett, mely során minden csapat ajándékcsomagban részesült, így egy nagy mosollyal indulhattak elfogyasztani az egészségtudatosság jegyében készült ebédet.

A nap zárásaként Ihos József, azaz „Kató néni” előadóművész tartott előadást, hangsúlyozva, hogy az egészség egyik fontos alapja a jó kedv és a nevetés, melyből nem is volt hiány.

Az egészségnapon több mint 35 fő pszichiátriai és szenvedélybeteg ember vett aktívan részt.

Bízunk benne, hogy nem csak élményekkel, de olyan elhatározással is távoztak az eseményről, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fordítanak egészségük ápolására. A program a felvilágosítás mellett kikapcsolódást is jelentett ellátottjainknak, amikor kizökkenhettek a szürke hétköznapokból.

Köszönjük támogatóinknak, hogy lehetőséget teremtettek az Egészségnap megszervezésére és lebonyolítására! Ha csak egy ember életében is pozitív változást eredményezett, már megérte.