Babusgató idősek

A projektet támogatja:

Amire gyűjtünk 2022.09.01-2024.08.31 között:

Terápiás foglalkozások demenciával élő idős emberek fejlesztése érdekében csongrádi Gondviselés Háza Aranysziget Idősek Otthonában

Eddig összegyűlt: 100 000 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat idős embereket gondozó intézményeiben kiemelt figyelmet fordítunk a demenciában szenvedő idősekre. A demencia gyűjtőnévként szolgál olyan kórképekhez, amelyeknél megfigyelhető az emlékezőképesség, gondolkodás, tájékozódási képesség, a társas érintkezések, a kommunikáció és a teljesítőképesség lassú, de folyamatos hanyatlása. A tünetegyüttes leggyakoribb okozója az Alzheimer-kór, de kiválthatják érrendszeri problémák, Parkison-kór, kutatások feltárták a cukorbetegséggel való szoros kapcsolatot is, és úgynevezett pszeudó demecia is előfordul, mely esetben nincs valós szellemi leépülés, a tünetek hátterében az időskori depresszió áll. Világtendencia, hogy a demenciával élők száma drasztikusan nő, a 65 év körüli lakosság 5%-át, míg a 85-95 év körüli lakosság 50%-át érinti. A WHO becslése szerint, míg 2015-ben 50 millió embert érintett a betegség világszerte, 2030-ra 82 millió demens beteg él majd, 2050-re pedig globális szinten elérheti a 125 milliót a demenciában szenvedők száma. Magyarországon 2019-ben közel 300 ezer embert diagnosztizáltak ezzel a tünetegyüttessel. Világviszonylatban közel 10 millió új beteget regisztrálnak évente, ami nagyjából egy új esetet jelent minden 3.2 másodpercben.

A csongrádi Gondviselés Háza Aranysziget Idősek Otthonában napjaink egyik legnagyobb kihívását a demens ellátottak mentálhigiénés gondozása jelenti, akik a közösségünk fontos tagjai, de intézményünk adottságai nem teszik lehetővé, hogy kialakítsunk számukra egy biztonságos, az ő speciális igényeiknek megfelelően berendezett részleget. Idősotthonunk három szárnyában gondoskodunk demenciával élő lakókról, a feladat legnagyobb része az emeleti osztályra koncentrálódik, itt ugyanis ki tudtunk alakítani olyan határolókat, melyek megelőzik, hogy a zavaros emlékek hatására útnak induló idős emberek elhagyhassák az intézményt, vagyis megelőzhető a köznyelvben „kóborlásként” ismert jelenség, és nem kerül veszélyes helyzetbe az irányvesztett idős ember.

A demenciától szenvedő idős emberek gondozásában a legnagyobb feladat az állapotuk romlásának lassítása, melynek az aktuális terápiás trendek és kutatások szerint fontos eszköze lehet az állatasszisztált terápia és a babás terápia. Mindkettő felébreszti a gondoskodás vágyát és ösztönös érzéseket hoz felszínre, megnyílnak társaik felé a demens idős emberek, a közösség aktív tagjai lehetnek újra. Az emlékek felidézésében is szerepet játszhat a játékbaba gondozása, az állatok érintése, az illatok segítenek, hogy felszínre jöjjenek korábbi élmények, melyeket a fokozott érzelmi állapotban könnyebben megosztanak társaikkal az idős emberek. A babák, ahogy gyermekkorban, idős embereknél is segítenek kifejezni az érzelmeket, a nagyszülői korban lévő emberek könnyebben mondják el bánatukat, osztják meg örömüket a babák segítségével. A babázás és az állatok közelsége egyaránt segít a gyász, a veszteségek feldolgozásában, az új helyre költözés elfogadásában. Ezek a foglalkozások hozzásegítik az idős embereket, hogy állapotromlásuk lassuljon, és megőrizhessék méltóságukat.

A kétkomponensű terápiát Babusgató terápiaként szeretnénk bevezetni az intézményben.

A Babusgató terápia komplex tevékenység, ami két fő alapelemből áll össze.

  1. Havi egy alkalom speciálisan idomított terápiás kutyákkal.
  2. Heti két-három alkalommal játékbabás babaterápia. Ezt a programot Ringató néven hirdetjük meg a kutyás programelem ráépüléseként. A terápiás foglalkozásokhoz játékbabák, nagyobb méretű plüss mackók, plüss állatok beszerzésére van szükség.

Kérjük, vásárlása végösszegének felkerekítésével Ön is járuljon hozzá, hogy minél többet tehessünk idős ellátottjaink mentális egészségének megőrzéséért.