Új életet barkácsolunk – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2016.10.17 – 2016.12.31 között:

Barkácsműhely kialakítása a kecskeméti Rehabilitációs Központban

Összesen összegyűlt: 108 174 Ft

Immár 5 éve működik Kecskeméten a Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központ. „Minden ember, aki belép az ajtónkon, törődést, szeretetet szolgáló közösséget kell, hogy találjon! Olyat, amely segítséget és esélyt kínál számára ahhoz, hogy az életén keletkezett szakadásokat összefoldozza.”- vallja az intézmény vezetője.

Az intézmény különlegessége, hogy a nappali szállás, éjszakai menedék és átmeneti szállás mellett rendelkezik hét kivezető lakással is, melyek önálló albérletként működnek a rehabilitációban sikeresen részt vett hajléktalan emberek számára.

A Központban nagy hangsúlyt fektetnek a rehabilitációs tevékenységekre: képzéseken, tanfolyamokon vesznek részt a hajléktalan emberek, tematikus foglalkozásokat, szabadidős, kulturális és közösségi programokat szerveznek számukra.

A rehabilitáció részét képezi a foglalkoztatási program is, melynek célja, hogy a gondozottak a rendszeres, értékteremtő munkát végezve képessé váljanak az önellátásra, a családba és társadalomba való eredményes visszailleszkedésre, azaz az önálló életre.

A foglalkoztatás során a munka világából kikerült emberek visszaszoknak a napi munkavégzés szabályaihoz, a kiléptető lakások révén folyamatos segítség mellett megtapasztalhatják az önálló életvezetés felelősségét, a rehabilitációs programok pedig felkészítik és megtanítják őket azon helyzetek kezelésére, melyekkel azután találkoznak majd, hogy elhagyják a rehabilitációs központot

A szállón gyakran megfordulnak olyan lakók, akik korábban jónak számító, mára viszont már elavult szakmákkal rendelkeznek (pl. tévészerelő). Számukra szeretnének létrehozni az intézményben egy kis műhelyt, ahol szerelési és barkácsolási munkák által lehetőségük lenne megtapasztalni önmagukról, hogy milyen képességekkel rendelkeznek, a bennük rejlő erőket hogyan fordíthatják a közösség javára. Rossz mentális állapotuk ezáltal is oldódhat, célt és hasznosságot kaphatnak mindennapjaikban. A kisebb használati-, dísz- és ajándéktárgyak készítése rendszeres elfoglaltságot jelentene a számukra.

Kérjük támogassa Ön is vásárlásai végösszegének felkerekítésével a Barkácsműhely kialakítását, hogy beszerezhessük az ehhez szükséges kis faházat és szerszámokat.