Törődés, ami átmelegít – beszámoló

A PROJEKTET TÁMOGATTA:

Amire gyűjtöttünk 2022.05.01- 2022.11.30 között:

Elektromos főzőzsámoly és ipari vízforraló beszerzése tea készítéséhez

Összegyűlt: 309 690 Ft

A rászorulókról való gondoskodás egyik alapeleme a meleg ital biztosítása – erre a máltai intézményekben ellátott hajléktalan emberek is mindig számítanak. A Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai intézményének nappali melegedőjében naponta több mint száz utcán élő ember kaphat bármikor teát. A melegedő konyhája esténként és ünnepnapokon meleg italt készít az éjjeli menedékhely és a női krízisszálló lakóinak is.

 

A Miklós utcai központ a külső helyszíneken szolgáló máltai munkatársakat, önkénteseket is rendszeresen ellátja teával. Az ukrajnai háború elől menekülő családok a beregsurányi segítségponton, a BOK csarnokban és az országszerte kialakított ideiglenes befogadóhelyeken is átmelegedhetnek a forró teától.
A Miklós utcai intézmény gyakran kap felkéréseket társintézményektől is: 2020/2021 telén például az Országos Mentőszolgálat budapesti oltópontjaira, az egészségügyi kollégák számára főztek teát nap mint nap. Téli időszakban ez akár napi 140 liter tea elkészítését is szükségessé teszi.

 

 

A teakészítés során a legtöbb idő és energia a forróvíz előállításához szükséges. A szociális munkások szolgálatát jelentősen megnehezíti a szűkös konyhatechnológiai kapacitás, ugyanis jelenleg csupán egyetlen elektromos főzőzsámoly áll rendelkezésre a folyamatos teafőzéshez. Az előállítási idő mellett fontos szempont a villamosenergia-igény csökkentése, vagyis hogy minél gazdaságosabban lehessen vizet forralni a teához. Ehhez jelent nélkülözhetetlen segítséget egy újabb elektromos főzőzsámoly beszerzése, ami a bijo.hu webáruház vásárlóinak jóvoltából 2023 januárjában meg is valósulhatott.

Az elektromos zsámoly aktuális árát éppen csak meghaladta az összegyűlt összeg, gyártótól rendelve, kedvezményes áron, 302.260 forintért sikerült megvásárolnunk azt. A készülék 2023. januárjában meg is érkezett, a használatbavétele is megtörtént. Sajnos a megmaradt 7 430 Ft támogatási összegből ipari vízforralót már nem tudtunk vásárolni, ezért ezt az összeget a program céljához kapcsolódóan tea beszerzésére fordítottuk.

 

 

Köszönjük, hogy most már a támogatásnak köszönhetően gondozottjaink, ebben a nyirkos januári időben, friss, forró teát ihatnak!