Tisztelet az éveknek – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2017.02.15 és 2017.09.14 között:

Speciális eszközök az idősotthon lakói számára

Összegyűlt: 549 490 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Idősek Otthona 76 idős, beteg emberről gondoskodik annak érdekében, hogy a rossz egészségi állapotban lévő emberek megőrizhessék emberi méltóságukat.

Lakóink többsége már beköltözéskor napi 24 órás gondoskodást igényel. Gondozásuk sok esetben túlmutat a szociális ellátáson. Az egészségügyi ellátás mellett mentálhigiénés szakemberek és önkéntesek is bekapcsolódnak ápolásukba: foglalkozásokkal, beszélgetésekkel, lelki gondozással segítik az otthon lakóit. A hospice szemléletű ellátásban nagy hangsúlyt kapnak apró gesztusok. Az önkéntesek az ágy szélén ülve simogatják a betegek kezét, felolvasnak nekik, beszélgetnek velük, és ezáltal az idős emberek érzik: nincsenek egyedül.

A Gondviselés Háza Idősek Otthona lakóinak negyven százaléka szenved a dementia valamelyik formájában. A demens betegek mellett ellátunk daganatos, tüdő- és szívbeteg, pszichiátriai betegségben szenvedő és mozgásában korlátozott idős embereket is. Ezek a betegségek sok esetben évekre ágyhoz szegezik az embereket, akik így teljesen kiszolgáltatottá válnak. Éppen ezért magas szintű egészségügyi ellátásra is törekszünk annak ellenére, hogy otthonunk szociális, és nem egészségügyi intézmény.

Ahhoz, hogy a nálunk gondozott idős emberek megőrizhessék méltóságukat olyan aprónak tűnő feladatok is kiemelt fontosságúak, mint a mindennapos ágyneműcsere, mely a mosásban elhasználódott textíliák folyamatos utánpótlását igényli.

Az ágyban fekvő beteg embereknél nagy a kockázata a decubitus, ismertebb nevén felfekvés kialakulásának. Ennek megelőzésében nagy segítséget nyújtanak azok a speciális kialakítású, úgynevezett decubitus matracok, illetve különböző párnák (pl. sarokgyűrű), melyek alkalmazásával a kritikus területeket, a sarok, a könyök, térd környékét védeni lehet a folyamatos nyomástól.

Munkánk kiemelt célja, hogy a rossz egészségi állapotban lévő emberek megőrizhessék emberi méltóságukat. A legfontosabb feladat, hogy az itt élő idősek megtanuljanak mosolyogni, elfogadni és megbékélni. Abban hiszünk, hogy az időskor nem kell, hogy a szomorúság és a magunkba fordulás időszakát jelentse, hiszen minden korban lehet és kell örömet találni. Még akkor is, ha a hétköznapokat az átélt és megélt fájdalmak emlékei, érzései, a veszteségek és a fizikai fájdalmak vegyes képe határozza meg. A mosoly és az odafordulás lassan, de biztosan eléri a célt. Ebben a munkánkban jelent nagy segítséget a pályázat során elnyert támogatásból beszerzett antidecubitus termékcsalád, mely a megelőzéssel segíti az intézmény szakmai céljának elérését.

A kapott támogatásból az alábbi antidecubitus termékeket sikerült beszereznünk:

Termék Mennyiség  Összeg
Lepedő 150×240 60           80 010 Ft
Antidecubitus matrac 90X200 6        245 560 Ft
Matracvédő huzat 6           57 600 Ft
Antidecubitus ülőpárna 8        140 400 Ft
Sarokvédő 4             8 800 Ft
Könyökvédő 2             5 800 Ft
Lábtámasztó párna 3           17 700 Ft

Köszönjük minden felkerekítő vásárlónak, hogy adományával hozzájárult ahhoz, hogy idős ellátottjaink kényelmesen és fájdalommentesen, emberi méltóságukat megőrizve tölthessék napjaikat.