Teret a tanulásnak! – Beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2018.10.01 és 2019.03.31 között:

Bútorok a Szatmár utcai Családok Átmeneti Otthonába

Összegyűlt: 620 722 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat zuglói Családok Átmeneti Otthona egy olyan hely, ahol a gyerekeikkel együtt lelnek menedéket azok, akiknek már nincs hová menniük. A fedél nélkül maradt családokat az egész ország területéről fogadja az intézmény, egyszerű, de biztonságos körülményekkel, jó szóval, szakszerű segítséggel.

Az ide érkező családok nem csupán lakhatási problémákkal, hanem sok esetben komoly életvezetési, anyagi, munkavállalási, családi vagy akár pszichés nehézségekkel is küzdenek. Az otthon ezért nem csupán menedéket kínál, hanem az élet újrakezdéséhez próbál segítséget adni. Az alacsony iskolai végzettségből, tapasztalatok hiányából adódó hátrányok mérséklését célzó programokban számos szakember (család-, és gyermekgondozó munkatársainkon kívül pszichológus, jogász, fejlesztőpedagógus) is részt vesz. A szülők és a családgondozók együtt tervezik meg, milyen úton lábalhatnak ki reménytelennek tűnő helyzetükből a családok, közösen építik fel az előttük álló jövőt.

A családok többségét 30-35 nm-es önálló apartmanokban tudjuk elhelyezni, ahol egy lakószoba, egy konyha és egy fürdőszoba áll rendelkezésre. Az alapfelszereltséghez megfelelő számú ágy és matrac, konyhai asztal, a szobában tanuláshoz használható asztal, székek, valamint ruhák tárolására alkalmas szekrények, polcok tartoznak.

Tekintettel arra, hogy az intézményben lakó családok általában 4 vagy 5 gyermeket is nevelnek, a bútorok erősen amortizálódnak. Elsősorban jelentősebb mennyiségű új székekre és asztalokra lett volna szükségünk, azonban az élet egy új bútorprobléma elé is állította az intézmény munkatársait.

A náluk élő családoknak nem volt lehetőségük megfelelő módon elhelyezni a gyermekek ruháit, játékait, tanuláshoz szükséges eszközeit, ezért úgy tűnt, mintha állandó rendetlenség lenne a lakásokban, ami megakadályozta a tanuláshoz szükséges komfortos körülmény előteremtését is.  Az intézmény vezetősége úgy döntött, hogy ezt az állapotot erős és strapabíró polcok beszerzésével próbálják megszüntetni.

Ez a beruházás valósulhatott meg a „Kerekítsd fel!” keretében, a Bijó Kft. segítségével. A családok végtelenül örültek az új polcoknak és azonnal birtokba is vették azokat.

Hálásan köszönjük a „Kerekítsd fel!”- program minden támogatójának és segítőjének, hogy lehetővé tették e beruházás megvalósítását, élhetőbb körülményeket teremtve több nehéz helyzetben lévő kisgyermek számára.