Tartós segítség – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2021.08.01 – 2022.01.31 között:

Hűtőszekrény hajléktalan embereknek

Összegyűlt: 837 254 Ft

Miklós utcai intézményünk 50 embernek nyújt éjjeli menedékhelyet. Lakóink többsége hónapokat tölt nálunk, de előfordul, hogy egy teljes esztendőn át adunk biztos lakhatást és sokrétű segítséget, hogy újra kezdhessék életüket. Támogatjuk a hajléktalan embereket az álláskeresésben, munkájuk megtartásában, lelki és mentális segítséget nyújtunk nekik. A ránk bízott emberek mindennapi életét többek között meleg vacsorával is segítjük, a többi étkezésről azonban mindenki maga gondoskodik. Az élelmiszerek biztonságos tárolása és az étkezési lehetőség biztosítása ezért kiemelten fontos feladat.

A romlandó élelmiszerek tárolásához ipari hűtőszerkényre van szükségünk, amelynek hűtőtere külön rekeszekre osztott, melyek egyenként zárhatóak. Jelenlegi hűtőgépeink sok éve szolgálatban vannak, folyamatos igénybevételük okán rendszeres a meghibásodásuk. Mivel tartalék hűtőkapacitás nem áll rendelkezésünkre, a meghibásodások alkalmával nincsen hová átpakolni, és így tucatnyi lakó élelmiszere mehet tönkre. A hűtőhasználat a Covid időszak karantén jellege miatt, az elmúlt időszakban még erősebb volt, így már 2021 nyarán felismertük, hogy ezeket a gépeket előbb utóbb le kell cserélnünk.

Idén januárban az egyik készülékünk teljesen feladta a szolgálatot és sajnos egy másik is nagyon sokszor jelzett problémát. Kihívtuk a szerelőt, aki megállapította, hogy a rossz gépben teljes kompresszor rendszert kell cserélni és a további gépekre sem jósolt már sok időt, kiöregedtek, megértek a cserére.

A javításra kapott árajánlat szerint 130 454 Ft-ba került volna a kompresszor cseréje, de a gép további rendeltetésszerű működésére nem vállaltak garanciát.  A megfelelő döntés meghozatala érdekében, megvizsgáltuk a hűtőgépek cseréjének is a lehetőségét. Az árajánlat szerint egy új készülék beszerzése 420 052 Ft-ba kerül (25% kedvezményt ajánlott fel a beszállító a Szeretetszolgálat karitatív munkájára való tekintettel). Éppen ebben az időszakban értesültünk a jó hírről, hogy a Kerekítsd fel programból, a G-Roby vásárlóinak jóvoltából       837 254 Ft gyűlt össze erre a célra, így a gondviselésként érkezett támogatás lehetőséget teremtett arra, hogy a két legrosszabb hűtőszekrényünket le tudjuk cserélni. Február 18-án megrendeltük a két hűtőszekrényt, amelyek júniusban leszállításra és beüzemelésre kerültek. Igazán hálásak vagyunk, hogy a legmelegebb hónapokban már kiszámíthatóan biztosítani tudjuk majd a hozzánk betérő hajléktalan emberek számára, hogy nehezen megszerzett élelmüket egészségük érdekében is biztonságosan tárolhassák.

Hálásan köszönjük a program minden támogatójának és segítőjének, hogy lehetővé tették ezt a beruházást!