Segítsünk, hogy játszhassanak! – Beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2018.10.01 és 2019.03.31. között:

Új játékok és berendezések a Kelta utcai Családok Átmeneti Otthonába

Összegyűlt: 427 235 Ft

Van egy hely a budapesti Kelta utcában, ahol menedéket lelnek azok a családok, melyeknek nincs hová menniük. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Családok Átmeneti Otthona az egész ország területéről várja a fedél nélkül maradt családokat – egyszerű, de biztonságos körülményekkel, jó szóval, szakszerű segítséggel. Itt a szülők és a családgondozók együtt tervezik meg, milyen úton lábalhatnak ki reménytelennek tűnő helyzetükből, közösen építik fel a család és a gyerekek előtt álló jövőt.

A 38 főt befogadó Kelta utcai intézmény mindig teltházas, és van várólista is. A cél természetesen az, hogy a családok csak a legszükségesebb időt töltsék védett körülmények között, és minél előbb továbblépjenek az önálló életbe.

Az intézménybe érkező gyermekek sokszor halmozott problémákkal, már pár évesen is egy nehéz életúttal a hátuk mögött érkeznek ide. Bár számos foglalkozást szerveznek számukra, kedvenc helyük mégis a játszószoba, ahol kedvükre hancúrozhatnak. Egy idei beruházásnak köszönhetően sikerült egy új játszószobát kialakítani, annak berendezése és felszerelése ugyanakkor még nem volt megoldott.

A program során összegyűlt adományok felhasználásakor az otthonban lévő játszószoba berendezéseit pótoltuk, valamint játékokat és kreatív foglalkozáshoz használatos kellékeket vásároltunk, melyek kiválasztásánál figyelembe vettük az intézmény pszichológusának, családgondozóinak javaslatait is. A berendezési tárgyak kiválasztásánál a hely megfelelő kihasználását, a gyerekek életkori sajátosságait és a játékok tárolásának praktikus megvalósíthatóságát helyeztük előtérbe.

Vásároltunk egy asztalt, amelynél csoportos foglalkozásokat, kézműves foglalkozást, társasjátékozást, illetve tanulószobai foglalkozást tudunk tartani. Az újonnan beszerzett játékok alkalmasak a gyerekek együttműködését erősíteni, illetve elősegítik a mozgáskoordinációt és a nagymozgások fejlesztését. A játékkonyha és az ahhoz tartozó kistányérok, poharak lehetőséget adnak felnőtt szerepek eljátszására is. Képességfejlesztő eszközöket is vásároltunk, melyek a téri tájékozódást, figyelmet, finommotorikát fejlesztik, a ritmikus zenei eszközök beszerzésével pedig az anya-gyerek kapcsolatot szeretnénk javítani foglalkozások keretében.

Köszönjük minden felkerekítő vásárlónak, hogy adományával hozzájárult ahhoz, hogy a Családok Átmeneti Otthonában élő gyerekek új, pozitív élményeket szerezhessenek és a fejlesztéseknek köszönhetően több sikerélménnyel gazdagodhassanak.