Segítség a mindennapokhoz – Beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2019.04.01 és 2019.09.30 között:

Háztartási eszközök rászoruló családoknak.

Összegyűlt: 437 823 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiója a program során összegyűlt adományokból olyan családokat támogatott, amelyek kis segítséggel ugyan fenn tudják tartani családjukat, de az alap szükségletek rendezése után nem marad fedezetük a meghibásodott háztartási gépek javíttatására vagy cseréjére.

Karácsony közeledtével az átlagnál is több kérelem érkezett be szervezetünkhöz, illetve munkatársainktól, önkénteseinktől is kaptunk ajánlásokat, hogy kinek lenne szüksége segítségre. Gyakran előfordul, hogy azok a családok, ahol a legnagyobb a szükség, nem tudnak segítséget kérni, mert nincs hozzá megfelelő ismeretük vagy lehetőségük.

 

A segélyező munkacsoportunk minden egyes kérelmező helyzetét alaposan megvizsgálta és a családi körülményeket figyelembe véve döntött a támogatásról.

A vásárlók adományaiból 16 darab háztartási gépet sikerült vásárolnunk, de további gépeket is célba juttattunk, felszereltünk, kicseréltünk.

Legnagyobb igény a palackos gáztűzhelyekre és a mosógépekre mutatkozott.

Sikerült 3 új tűzhelyet vásárolnunk, amelyeket önkéntesünk saját költségén szállított ki a családokhoz és megfelelő szaktudással rendelkezve átalakította palackos használatúra majd üzembe is helyezte őket. Mindhárom tűzhely vidékre került, mélyszegénységben élő családokhoz, beteg emberekhez.

Mosógépből vettünk újat és felújított, fél éves garanciával rendelkező használtat is. Látókörünkben még bőven akad olyan tanyai lakáshelyzet ahol nincsen bevezetve se gáz, se víz. Itt a kézi centrifugakérést sikerült teljesítenünk.

Egy hat gyermekes család, egy négy gyermekes egyedülálló anyuka és egy daganatos beteg gyermeket gondozó öt gyerekes család két-két gépet is kaphatott.

Volt, aki úgy kapott porszívót, hogy előzetesen a villany visszakapcsolását kellett elrendeznünk és ígéretet tettünk a villanyvezeték felújításának támogatására is. Ebben a családban most született meg a negyedik gyermek.

Egy másik családnál is villany és vízszerelési munkákat kellett elvégezni, hogy a WC nélküli, angyalföldi szoba-konyhában legalább egy fali vízmelegítő biztosítson meleg vizet a lavórban való fürdetéshez. Ebben a családban két gyengénlátó is van.

Egy Pest megyei településen lakó 3 gyerekes családnál ősszel derült ki, hogy a legkisebb gyermek cukorbetegségben szenved, ezért fokozottan figyelni kell a diétás étkeztetésére. Ezt a családot egy aprító géppel tudtuk segíteni ebben a nehéz helyzetben.

Mindkét nagy hűtőt egy-egy háromgenerációs nagycsalád kapta. Egyiküknél pár éve leégett a ház és még ma is annak nehézségeit viselik, másik helyen a pedagóguspár most újíttatta fel a tetőt és 5 gyerek mellett nem tudta már a hűtőcserét is finanszírozni. Köszönetképpen a régi, javított hűtőjüket elszállították egy idős házaspárnak, így még egy család kaphatott támogatást.

Az ajándékok nem pusztán anyagi jellegűek voltak, hanem lelki támogatás is. Megtapasztalhatták, hogy nincsenek egyedül a nehézségekben.

Hálásan köszönjük a „Kerekítsd fel!”- program minden támogatójának és segítőjének, hogy élhetőbb körülményeket teremthettünk több nehéz helyzetben lévő család számára.