Segítség a megelőzéshez – Beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2022.05.01 – 2022.08.31 között:

Fertőtlenítő lámpák és elsősegély felszerelés a Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ számára

Összegyűlt: 519 958 Ft

A cseppfertőzéssel terjedő koronavírus járvány súlyos formája leginkább az idősebbeket és a krónikus alapbetegségben szenvedőket érinti. A hajléktalan emberek ezért különösen is veszélyeztetettek. A Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központjában nap mint nap fogadjuk a krónikus betegségekkel élő, legyengült szervezetű beteg és az időskorú hajléktalan embereket. Ezért nem csak törvényileg előírt, de elsősorban lelkiismereti kötelességünk, hogy a ránk bízott emberek védelméről a tőlünk telhető legteljesebb mértékben gondoskodjunk.

Egy több évtizedes eljárás megfelelő körülmények között képes legyőzni a vírusokat és a kórokozó baktériumokat: az UV-fény és az ózon. A kórházak és rendelőintézetek helyiségeinek mindennapos csírátlanítási módszerei között egyre jelentősebb helyet foglal el az elektromágnes sugárzás által történő fertőtlenítés. A germicid lámpa rendszeres használatával hatékonyan csökkenthető a fertőzésveszély akár az általános fertőző betegségek, akár az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések esetében. Az UV-fény fertőtlenítő hatását egyes koronavírusok esetében már megfigyelték (pl. SARS) és vizsgálatok kimutatták, hogy más koronavírusok ellen is alkalmazható.

A kapott anyagi támogatás nagy segítséget jelent számunkra, mert így nagyobb biztonsággal tudjuk intézményünk nehezen fertőtleníthető részeit higiénikusabbá tenni, illetve gondozottjainkat segíteni egészségügyi állapotuk megőrzésében.

A beszerzett germicid lámpatestek alkalmasak a levegő, víz és a felületek hatékony fertőtlenítésére is, csíramentesítő hatása segíti a steril körülmények elérését zárt helyiségekben. Ezeket heti rendszerességgel tudjuk beállítani a nappali melegedőnk bebútorozott tartózkodó helyiségeibe, a mosoda várójába, öltözőjébe, orvosi rendelőnkbe és azokba az irodákba, ahol a hozzánk érkezők megfordulnak.

Továbbá vásároltunk még vérnyomásmérőt, vércukorszint mérőt és pulzoximétert is, melyekre azért volt szükség, mert a hajléktalan vendégeink az átlag lakosságnál sokkal rosszabb egészségügyi állapotban vannak, gyakran panaszkodnak rosszullétre. Ilyenkor mérőeszközök nélkül nehéz volt megállapítani a rosszullét szintjét és hogy indokolt-e például mentő hívása. Ezekkel az eszközökkel pontosabb állapotfelmérést tudunk folytatni és vagy már a helyszínen tudunk mi segíteni – például vércukorszint leeséskor – vagy konkrétumot tudunk mondani a mentő hívásakor (pl. 200 feletti vérnyomás).

A megmaradt összeget vitaminok és gyógyszerek, elsősorban fájdalomcsillapítók beszerzésére használtuk fel. A vitaminpótlás a prevencióban nagyon fontos, mivel a hajléktalan emberek kevésbé egészségesen és változatosan tudnak étkezni.

Nagyon örvendünk ennek a támogatásnak, mert valóban mindennapi és szükséges segítség nyújtására tudjuk felhasználni! Köszönjük szépen!