“Segítség a megelőzéshez” – Beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtünk 2022.05.01 – 2022.08.31 között:

Fertőtlenítő lámpák és elsősegély felszerelés a Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ számára

Eddig összegyűlt: 519 958 Ft

A cseppfertőzéssel terjedő koronavírus járvány súlyos formája leginkább az idősebbeket és a krónikus alapbetegségben szenvedőket érinti. A hajléktalan emberek ezért különösen is veszélyeztetettek. A Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központjában nap mint nap fogadjuk a krónikus betegségekkel élő, legyengült szervezetű beteg és az időskorú hajléktalan embereket. Ezért nem csak törvényileg előírt, de elsősorban lelkiismereti kötelességünk, hogy a ránk bízott emberek védelméről a tőlünk telhető legteljesebb mértékben gondoskodjunk.

Egy több évtizedes eljárás megfelelő körülmények között képes legyőzni a vírusokat és a kórokozó baktériumokat: az UV-fény és az ózon. A kórházak és rendelőintézetek helyiségeinek mindennapos csírátlanítási módszerei között egyre jelentősebb helyet foglal el az elektromágnes sugárzás által történő fertőtlenítés. A germicid lámpa rendszeres használatával hatékonyan csökkenthető a fertőzésveszély akár az általános fertőző betegségek, akár az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések esetében. Az UV-fény fertőtlenítő hatását egyes koronavírusok esetében már megfigyelték (pl. SARS) és vizsgálatok kimutatták, hogy más koronavírusok ellen is alkalmazható.

Ennek alapján a nappali melegedő helyiségünket, valamint a mosodát, illetve a női krízisszálló helyiségét szeretnénk fertőtlenítő lámpákkal ellátni. A felületek és a légtér csírátlanítása kiválóan megoldható lenne beépített germicid lámpatestek segítségével. Ezeknek az eszközöknek az alkalmazása hatékonyan elősegítheti a ránk bízottak és munkatársaink egészségének a megóvását.

Intézményünk alapműködése során napi szinten szembesülünk egészségügyi feladatokkal is. Mivel itt egészségügyi személyzettel nem rendelkezünk, kimondottan betegellátó feladataink nincsenek, de a mindennapok során elkerülhetetlen, hogy az elsősegélynyújtás különböző módozatait gyakoroljuk.

Leggyakrabban egyszerű sérülések, sebek ellátása merül fel, melyhez szükséges sebtapasz, géz, tapasztószalag, fertőtlenítőszer. Ezek használata szaktudást nem igényel, ezért mi magunk is segítünk benne, de gyakran előfordul olyan is, hogy csak kérik tőlünk a megfelelő eszközöket. Ezért szükséges, hogy minden otthoni háztartásban megtalálható, alapvető eszközökkel mi is folyamatosan rendelkezzünk.

Ezek az egyszerű egészségügyi eszközök éppen mindennaposságuk miatt gyorsan fogynak, és állandóan szükség van rájuk. Ezért a beszerzés és folyamatos pótlás komoly anyagi megterhelést jelent az intézmény számára.

Nagy segítséget jelentene nekünk, ha ezen tételek beszerzéséhez nagylelkű adakozók is hozzájárulnának.