Örömsziget kerti pihenő – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2020.05.01 és 2021.01.31 között:

Kerti bútorokra a Marosvásárhely utcai idősek otthonába

Összegyűlt: 1 604 793 Ft

Pestlőrinc kertvárosi részén lévő otthonunkban idős, beteg, önmaguk ellátására nem vagy csak részben képes idős gondozottakat ápolunk. Életük végéig otthont nyújtunk számukra, s legfőbb célunk, hogy életük utolsó, és nagyon kiszolgáltatott szakaszában biztonságos és emberhez méltó körülményeket és légkört teremtsünk gondozottjaink számára.

Az állandó egészségügyi ellátás mellett intézményünkben nagy hangsúlyt fektetünk a közös programokra is, melyek segítenek megőrizni lakóink önállóságát, szellemi frissességét, és elősegítik, hogy az otthon lakói közösséggé váljanak. Tavasztól őszig a lakók legszívesebben az otthon udvarán tartózkodnak, sok esetben a foglalkozásokat is ott tartjuk.

A pályázaton nyert forrásokból megvalósult kerti bútorok összeszerelésével és beüzemelésével kapcsolatos munkák és „virágosításhoz” kapcsolható balkonládák beültetése éppen egybe esett a május elején feloldott látogatási tilalommal. Lakóink nem csak a megszépült és kényelmesebbé vált kertnek, az új szabadtéri játéknak és családias kiülőknek örülhettek, hanem unokáiknak, rokonaiknak és látogatóiknak.

A pályázatból megvalósult fejlesztések:

Kerti székek:

Az intézmény elmúlt két évtizedes működése során többször vásároltunk különböző helyeken különböző minőségű és mennyiségű műanyag széket. Ezek mind színben, mind méretben eltérőek voltak, téli tárolásuk sok helyet foglalt, az évek során elöregedtek, merevekké és törékenyekké váltak. Nem egy használat közben idős lakónk alatt tört el.

A pályázatból 30 darab egyforma, kényelmes karosszéket tudtunk vásárolni, melyeket használaton kívül és télen egymásra rakva kis helyen tárolhatunk. A székek még kényelmesebb használatát és lakóink komfortját mosható párnákkal fokoztuk, melyekből 22 darabot sikerült akciós áron, de készlethiány miatt beszerezni.

Hintaágy:

Idősotthonunk a főváros kertvárosi részében, árnyas fák alatt a zöldövezetben működik. Jó időben vagy nyári napokon, jólesik kiülni kicsit a fák alá az árnyékban és hintázni, szunyókálni kicsit a kényelmes hintaágyon. A tekintélyes méret és a rönkfa kivitel elbírja akár négy néni súlyát is, ezért a közös programokon, énekléseken vagy látogatók fogadása során is örömmel használjuk.

Kerti kuckók, szaletlik:

Az árnyas diófa alatt évek óta kínlódtunk a fű telepítésével, de oda kevés csapadék és fény jut, ezért csak gyomok vagy por tenyészett itt. Az ide épített kerti pavilonok (szaletlik) fedett tetőt, asztalt és ülőhelyet biztosítanak mentálhigiéniás foglalkozáshoz, a látogatók kertben történő fogadásához vagy szabadban történő étkezéshez. Az étkezések higiénikusabbá tételéhez viaszosvászon terítőket vettünk az asztalokra és az ülő részekre. A robosztus rönkfa kivitel és világos diófa szín alapvetően változtatta meg a kert zöld, de üres arculatát. Demens lakóink akár erdei sétán érezhetik magukat, mégis biztonságos környezetben az intézmény udvarán vannak.

Lengőteke:

A lengőteke egy szabadban játszható játék, amely régen nagyon népszerű volt. Játszható ülve (akár kerekesszékből), állva, kicsiknek és nagyoknak. Fennjáró lakóink egymással vetélkednek, demens lakóink a bábúk felállításában, azok elrendezésében is örömöt találnak. Mindeközben a levegőn vagyunk és a szabadban töltjük az időt.

Faház:

A kerti házikó alapterülete 6 m2, amely elegendő helyet biztosít a kerti-bútorok, – szerszámok, – játékok, napernyők tárolására és biztonságos elhelyezésére. A faház alapozásához 40×40 centiméteres térköveket szereztünk be, a faanyagvédelmet szintén a pályázaton nyert pénzből oldottuk meg, így egységes színvilágot kaphattak az új kerti bútorok. A faház összeszerelése részben önkéntes munkával valósult meg, amely a társadalmi kapcsolatainkat is erősítette.

Napernyő:

A tűző naptól legjobban, a kertben és az utcán növekvő árnyas fák védenek, de éppen az épület két végében lévő teraszok és kiülők közelében nincsen fa. Ezért két napernyővel tudjuk az árnyékolást megoldani. Az egyik az épület dél-délnyugati végében a földszinten kapott helyet, a másik napernyőt az emeleti teraszon helyeztük el.

Mindkét napernyő mechanikus (kurblis) rendszerének köszönhetően könnyen nyitható és csukható, a stabil talpaknak köszönhetően összecsukva egészen tavasztól őszig a helyén maradhat és a nagyobb szelet is kibírja.

„Virágosítás”:

Az intézmény valamennyi földszinti ablakába és az emeleti erkélyek korlátaira sikerült balkonládákba színes egynyári virágokat ültetni. Ehhez felhasználtuk az évek során összegyűl üres cserepeket és virágládákat, és egy kellemes májusi hétvégén vállalkozó kedvű lakóinkkal kizöldítettük és virágba borítottuk a földszinti ablakpárkányokat. A pályázati forrásból 80 tő egynyári palántát, megfelelő virágföldet és az egész szezonra elegendő tápoldatot vásároltunk.

Hálásan köszönjük a program minden támogatójának és segítőjének, hogy lehetővé tették ezt a beruházást!