Nem csak a húszéveseké az online világ – Beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2021.02.01-2021.04.30 között:

Nagyképernyős okos TV készülék idős klub javára

Összegyűlt: 649 470 Ft

Ha okos eszközök felhasználásáról esik szó, a legtöbben a fiatalokra gondolnak, a világjárvány azonban megmutatta, hogy az idősebb korosztály is szívesen megismeri és könnyen megtanulja a legújabb technológiákat. Programunkban a Kelta utcai Befogadás Háza Idősek Klubja számára gyűjtöttünk, akik foglalkozásaik során nagy hasznát vennék egy okos televíziónak.

A Kelta utcai Idősek Klubjában az otthonukban önmagukat még ellátni képes, társaságra vágyó idősek számára kínálunk programokat, foglalkozásokat, hasznos időtöltést, mindezt térítésmentesen, önkéntesek bevonásával. A klub programjait a szervezők úgy állítják össze, hogy azok segítsék a klubba járó idős embereket, hogy megőrizzék társadalmi és társas kapcsolataikat, fizikai és szellemi aktivitásukat.

A klub tagjainak érdeklődési köre nagyon széles, ezért a programok is változatosak: zenés és irodalmi műsorok, zenehallgatás, videó és diavetítés, könyvklub, közös tánctanfolyam, napi torna, hittan és lelki beszélgetések, kirándulások, filmklub és egyéb kulturális programok. Emellett életmód és életvezetési tanácsadással segítünk, a rendszeres torna után vérnyomás- és vércukor ellenőrzés van. Segítjük az ügyintézést: információkat adunk, segítünk a nyomtatványok beszerzésében és kitöltésében, valamint támogatjuk az érdekérvényesítésüket. Tisztálkodási, mosási és a szociális konyhának köszönhetően étkezési lehetőséget is biztosítunk.

Kitűzött célunk, hogy minél színesebb programokat szervezzünk az idős, de kíváncsi, nyitott, kapcsolatokra és új élményekre vágyó idős emberek számára, segítve ezzel szellemi, fizikai és mentális állapotuk megőrzését.

A program keretében beszerzésre került – az eredetileg megálmodott nagy képernyős, okos televízió mellett – hordozható hangfal mikrofonnal, laptop, valamint az eszközökhöz tartozó kiegészítő felszerelések. A beszerzett eszközöket a klubvezető ünnepélyes keretek között adta át a tagoknak, akik nagyon meghatódottan és lelkesen fogadták azokat.

A járványhelyzet miatt az intézmény dolgozói a szabadban megtartható programokra helyezték a hangsúlyt, melyek során számos nehézséggel kellett eddig megküzdeniük. Az idős emberek nem hallották, amit a klubvezető vagy a foglalkozást tartó szakember mondott. A megvásárolt hangfalaknak köszönhetően ez a továbbiakban már nem jelent problémát.

A korlátozások enyhítésének örömére több új programelem is bevezetésre került az intézményben, mint például a tagok szülőhelyének bemutatása. A program keretében mindenki bemutathatja a szülőhelye tájait, kulturális sajátosságait fényképek, videók és zene segítségével. Ezen anyagok elkészítésében nagyon nagy segítséget nyújt az újonnan beszerzett laptop, melynek használatát a szakmai gyakorlaton lévő főiskolás hallgatók és a kollégák segítségével sajátítanak el a klubtagok.

A klub dolgozói – a tagok idős korára tekintettel- kiemelt figyelmet szentelnek a demencia kialakulásának megelőzésére, illetve a már kialakult betegség lefolyásának lassítására.  A televízió segítségével lehetőség nyílik logikai, gondolkodtató társasjátékok és memóriafejlesztő játékok nagy csoportban történő játszására.

A klubtagok régi álma is valóra válhatott a támogatásoknak köszönhetően, az okos TV segítségével karaokézhatnak is. A tánctanulásnál is hasznos eszköznek bizonyult a készülék, mivel visszanézhetik rajta, hogy mennyire pontosan sajátították el a koreográfiát, így könnyebben tudják korrigálni az esetleges hibáikat.

Mivel a laptop és a hangfal is mobilizálható, külső helyszínen (pl. Duna-part) vagy a teraszon megtartandó klubnapokon is könnyűszerrel használhatóak.

Az ünnepeken, rendezvényeken készült felvételeket a televízió segítségével közösen újra megnézhetik, így felelevenítve a kedves pillanatokat, vagy betekintést kapva olyan eseményekre, amelyeken esetleg nem tudtak részt venni.

A támogatásnak köszönhetően beszerzett eszközök hasznosításának csak a fantázia szabhat határt. Szellemi, manuális, mozgásos tevékenységeknél egyaránt jól tudják alkalmazni őket, jelentős minőségi előrelépést jelentenek a klubba járó idős emberek számára.

Hálásan köszönjük a program minden támogatójának és segítőjének, hogy lehetővé tették ezt a beruházást!