Minden szükséget megtalálni – beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtünk 2023.01.16-2023.06.30 között:

IT- eszközök a budai Utcai Gondozó Szolgálatok és a Krízisautó számára

Eddig összegyűlt: 1 256 910 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten kilenc Utcai Gondozó Szolgálatot működtet. Három telephelyről induló munkatársaink feladata a főváros budai oldalán és Budaörsön, utcán élő emberek felkutatása, segítése, valamint az éjszakai krízisellátás a diszpécserszolgálathoz érkező bejelentések alapján a többi szolgáltatóval együttműködésben, Budapest teljes területén. A támogatásból okoseszközökkel segítenénk szolgálatukat.

Az utcai szolgálataink által ellátott budai területek jellegzetessége, hogy nagy számban élnek emberek hegyvidéki, erdős területen sátrakban, kalyibákban, elhagyott épületekben. A belvároshoz képest lényegesen nagyobb a „rejtőzködő életmódot élők” aránya, ami azért probléma, mert ők jellemzően nem állnak kapcsolatban segítő szervezetekkel, ellátásukhoz munkatársainknak kell felkutatni őket, felmérni szükségleteiket és felajánlani a szükséges segítséget. A bizalom kiépítése sokszor egy ételkonzerv vagy takaró felajánlásával indul, és többszöri látogatás, beszélgetés után jut csak el oda, hogy a hajléktalan ember hajlandó legyen például orvoshoz vagy nappali melegedőbe menni. Gyakran már felkutatásuk, illetve a helyszín azonosítása is nehézséget okoz a szociális munkásoknak, ami megnehezíti a rászorulók hosszabb távú, folytatólagos segítését, ez ráadásul életveszélyes késedelmet is jelenthet például mentő hívása esetén. Mobil informatikai eszközökkel akár GPS koordináták alapján is azonosítani lehet helyszíneket, térképen jelölhetőek a már meglátogatott vagy a később még felkutatandó területek, sőt ezek az információk azonnal meg is oszthatóak a többi ellátóval, így nagymértékben megkönnyítenék a rászorulók ellátását. Az okoseszközökkel azonnal, a helyszínen információhoz lehet jutni például a hajléktalanszállók üres férőhelyeiről, vagy arról, hogy adatbázisunk alapján az adott személlyel találkoztak-e már munkatársaink korábban, és milyen segítséget nyújtottak számára. A kötelező adminisztráció teljesítéséhez szintén fontos, hogy olyan eszközök álljanak rendelkezésre, melyeken a nyilvántartás is zökkenőmentesen végezhető.

Az összegyűlt felajánlásokat okostelefonok, tabletek, laptopok és kiegészítők vásárlására fordítanánk. Kérjük, támogassa Ön is munkánkat!