Legyen a játék öröme mindenkié! – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2019.04.01 és 2020.01.31. között:

Új játszóeszközök a játszóbuszba.

Összegyűlt: 602 111 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt vallja, hogy minden gyermekeknek joga van a felhőtlen játék öröméhez. A Szeretetszolgálat mozgó játszóterei az ország 31 legszegényebb járásában több ezer gyermek számára teremtenek esélyt a fejlődésre, tanulásra és játékra. A mozgó játszóterek kisbuszai olyan településekre viszik el a játékokat, ahol a gyerekeknek semmilyen lehetőségük sincs az iskola utáni hasznos és örömteli időtöltésre.

A mozgó játszótér egy játékokkal felszerelt mikrobusz, mely kétfős személyzettel, szakképzett pedagógusokkal a hétköznapokon az ország legszegényebb településeit látogatja, ahol a gyerekeknek sok esetben szinte semmilyen játékkal kapcsolatos tapasztalatuk nincs. A játék örömszerző és készségfejlesztő hatásán kívül fontos, hogy a játékalkalom példát mutat a gyermekeknek, szüleiknek és nagyszüleiknek a közös játék az együtt töltött idő fontosságára. A máltai munkatársak egyszerű játékok készítésére is megtanítja a gyerekeket és a szülőket, amelyeket azután is tudnak használni, miután a játszóbusz elment.  A fejlesztő játékok, társasjátékok mellett a mozgó játszótér legnépszerűbb eszköze az ugrálóvár, ami körül a gyerekek és a felnőttek egyaránt összegyűlnek. Így lesz a játszótér a gyerekek számára hiánypótló program, a felnőtteknek pedig a megismerés eszköze. A rendszeresen visszatérő mozgó játszótéren a máltai munkatársak megismerik a családokat, a szülők a foglalkozások során megnyílnak, bizalom alakul ki, így ha segítségre van szükségük, bátrabban fordulnak a karitatív szervezet szakembereihez.

A budapesti játszóbusz hetente négy alkalommal látogat el nem csak a közép-magyarországi régió, de az egész ország számos hátrányos helyzetű településére. Segítségével évente mintegy 2000 gyerek élvezheti az ugrálóvár, a kézműveskedés, az ügyességi- és fejlesztő játékok, a foci és a kosárlabda, vagy akár a kötélhúzás örömeit.

A Mozgó Játszótér csapata a kerekítsd fel program keretein belül kapott több, mint 600 ezer forintot alapos megfontolás után az amortizálódott játékfelszerelések, új játékok valamint különleges hangszerek beszerzésére fordította.

Fő szempontként olyan játékokat válogattak össze, amelyek használatával nagy hangsúlyt fektethetnek a kooperációra, és az asszociációs készségre, a figyelem, a kreativitás, az ön- és emberismeret fejlesztésére. A társasjátékokon kívül remek önismereti és személyiségfejlesztő segédeszközöket vásároltak, amelyeket pszichológusok, mentorok, mentálhigiénés szakemberek is előszeretettel használnak. Igyekeztek minden korosztály számára megfelelő eszközöket beszerezni.

A zene fontos humanizáló, érzékenyítő eszköze az embernek, sőt szocializáció szempontjából is erős hatása van. A közös zenélés alkalmazkodásra tanít, együttműködésre, felelősség- és áldozatvállalásra, emellett a közös munka örömét is adja. Ezen elv alapján válogattak össze nem mindennapi hangkeltő eszközöket, igyekeztek olyan darabokat is beszerezni, amivel a gyerekek ritkán vagy egyáltalán nem találkoznak. A teljesség igénye nélkül ilyen például a didgeridoo, a cajun dob, rumba tök, és egyéb ritmus és fúvós hangszerek.

Hálásan köszönjük a „Kerekítsd fel!”- program minden támogatójának és segítőjének, hogy hozzájárulásuk által a játék öröme egyre több helyre eljuthat!