Jót (t)enni jó! – beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtöttünk 2016.07.11 és 2017.02.14 között:

Gyümölcs rászoruló gyerekeknek

Összegyűlt: 462 110 Ft

A gyümölcs szerves része táplálkozásunknak és étrendünknek. Ez az állítás nem minden családban és társadalmi rétegben állja meg a helyét. A rászoruló családok gyerekei általában kevesebb friss gyümölcshöz jutnak.

A Budapesti Máltai Fiatalok önkénteseivel ezen szerettünk volna változtatni Jót (t)enni jó! programsorozatunk keretében. A közös játék és a változatos programok mellett a játszótéri programokon minden alkalommal nagy mennyiségű gyümölccsel láttuk vendégül a résztvevő gyerekeket. Az ajándékba vitt gyümölcs egyfajta példamutatás is egyben: önkénteseinkkel igyekszünk követendő életmódot mutatni a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

A program során egy új ötlettel dobtuk fel a heti alkalmakat. Minden héten más gyümölcs volt a terítéken. A heti menüként választott gyümölcsről dietetikusnak tanuló önkéntesünk állított össze egy komplex szórólapot, ami tartalmazta az általános tudnivalókat, érdekességeket, egészségügyi hatásokat és felhasználási lehetőségeket az adott gyümölcsről. Ezeket a szórólapokat a gyerekek hazavihették megmutatni a szüleiknek. Így nemcsak a foglalkozásokon juthattak hozzá a gyerekek a gyümölcsökhöz, hanem reményeink szerint az otthonokban is sikerült elültetni a csíráját az egészséges és változatos étkezés fontosságának.

A kiválasztott és foglalkozásokra vitt gyümölcsök esetében kombinálni próbáltuk a mindennapi, nehezebb helyzetben lévő családoknak is elérhető idénygyümölcsöket és az egzotikus gyümölcsöket, amelyekkel sok esetben a programok során találkozhattak először a gyerekek. Így került az étlapra a banán, az eper, az alma, a kiwi, és más olyan gyümölcsök, amiket sok háztartásban megtalálhatunk. A ritkábban vásárolt és kevésbé ismert gyümölcsök közül pedig többek közt a mangóval, avokádóval, pomeloval, mézdinnyével is találkozhattak a gyerekek. Hatalmas élmény volt számukra a kókuszdió közös feltörése, ahogy az is, amikor az ananásztisztítás rejtélyeibe beavatták őket az önkéntesek.

Előfordult olyan foglalkozás is, amit gyümölcs tematikára építettünk fel. Ezen az alkalmon gyümölcssaláta névre hallgató közösségi játékot játszottunk, valamint a gyerekek érdekes történeteket hallgathattak meg az egzotikus gyümölcsökről. Kiderült például, hogy 500 évvel ezelőtt egy nagy árvíz a kínai császár gyümölcsöskertjében hatalmas kárt okozott. Egyetlen gyümölcsfa, a pomelo élte túl az áradást, amit ezt követően az uralkodó nagy mennyiségben termeszteni kezdett. A nagyobbak Örkény István Presztízs című egyperces novellájával is megismerkedhettek, amelynek főszereplője az ananász.

Mozgó játszótéri programunkban is fontos szerepet kaptak a gyümölcsök. Ide hozzuk a játszóteret! programsorozatunk keretében a Budapesti Máltai Fiatalok önkénteseivel olyan budapesti kerületekbe vagy Pest megyei településekre vittük el a játszóteret, ahol nagy számban élnek hátrányos helyzetű családok és gyerekek, akiknek ritkán vagy egyáltalán nincs lehetősége a különleges játékok kipróbálására és a megtartó közösségben történő szabadidős tevékenységekre. Ezeken az alkalmakon rendszerint helyet kapott egy gyümölcskóstolásra épülő állomás, ahol a gyerekek bekötött szemmel próbálhatták ki a gyümölcsöket, és találhatták ki, mit is esznek éppen.

 

Játékosan építettük be programjainkba az egészséges életmód fontosságát, a rászoruló gyerekek új szemszögből ismerhették meg a gyümölcsökkel járó új ízeket, színeket, illatokat, történeteket. Az étkezés és a felfedezés kapcsán kitágult a világképük, más utakat ismerhettek meg, mint amit saját környezetükben megszokhattak.

„Hiszem, hogy adni jó, és aki ezt megtapasztalja, boldogabb ember lesz, mert a problémáktól a megoldás felé mozdul el. ” – mondta el Jó Andrea, a budapesti Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium nevelőtanára, a program egyik ötletgazdája.

Köszönjük, hogy támogatásukkal hozzájárultak törekvéseinkhez, hogy a rászoruló gyerekek a gondtalan együtt játszás lehetősége mellett friss és egészséges gyümölcshöz is hozzájuthassanak!