Játékot a gyerekeknek – beszámoló

A PROJEKTET TÁMOGATJA:

Amire gyűjtűnk 2023. szeptember 01. és 2024. február 29. között:

Kültéri játékok telepítése a pátyi Gyermekjóléti Szolgálat központjában

Eddig összegyűlt: 809 159 Ft

Huszonöt éve öt befogadó családdal indult Pátyon, ma az ország 12 megyéjében működik a Máltai Családok Háza Nevelőszülői Hálózat. Két és fél évtized alatt összesen mintegy ezer gyermek nevelkedett a máltai nevelőszülőknél. A hálózat befogadó szülői olyan gyerekekről gondoskodnak, akiket a gyermekvédelmi hatóságok kiemeltek eredeti családjukból és hosszabb-rövidebb időre nevelőszülőknél helyeztek el. A nevelőszülői hálózattal egyidőben indult a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, mely a Pátyon élő rászoruló családokat segíti.

Amikor a családok felkeresik a gyermekjóléti szolgáltatások központját, általában a gyerekekkel érkeznek hozzánk. Számos esetben gondot jelent ilyenkor, hogy a gyermekek mozgásigényét nem tudjuk kielégíteni, ezáltal zavarjuk az irodaépületben folyó adminisztratív munkát.

Az ellátotti gyermekek nagy része halmozottan hátrányos helyzetű, fejlődésbeli lemaradásokkal küzdenek, ebből adódóan frusztrációval, viselkedési zavarokkal. Legtöbbjüknek nehezére esik, hogy nyugodtan és csendben üljön, amíg a szülőkkel dolgozunk. Sokszor az ügy kényes volta miatt a szülők is stresszes állapotban érkeznek hozzánk, átadva feszültségüket akaratlanul is a gyermeknek. A helyzet az oldását, illetve a gyerekek kötetlenebb megismerését segítené, ha szabadtéren, játékos formában tölthetnék az időt a gyerekek. A családgondozói alkalmakon is nagy hasznát venni a játékoknak és a gyerekek is szívesebben érkeznek hozzánk, ha tudják, itt olyan játékok várják őket, melyekkel máshol nem találkozhat.

A pátyi intézmény megépítésekor az udvarra is telepítettek néhány épített játékot (kis vonat, sátorházikó), de az idő múlásával ezek elöregedtek, elkorhadtak, így néhány éve biztonsági és esztétikai okok miatt fel kellett számolni. Forráshiány miatt azóta sem tudtuk pótolni ezeket a kültéri játékokat.


Kérjük, vásárlása végösszegének felkerekítésével járuljon hozzá Ön is, hogy a gyerekeknek ismét lehessenek szabadtéri játékai a Máltai Szeretetszolgálat gyermekjóléti központjában.