Játékkal a korai fejlesztésért – Beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2020.11.01. és 2021.04.30. között:

Játszószoba fejlesztése a Családok Átmeneti Otthonában

Összegyűlt: 869 369 Ft

A kecskeméti családok átmeneti otthonában otthon nélkül maradt, és erőszaktól veszélyeztetett várandós, kisgyermekes szülőknek adunk otthont, amíg újra kezdhetik életüket.

Külön szobákban nyolc család – összesen 21 ember – elhelyezésére van lehetőségünk. Átmeneti otthonunkban együtt maradhat a család, és segítséget kapnak ahhoz, hogy a krízishelyzetből továbblépve erőt gyűjtsenek az újrakezdéshez. Az intézményben egy évet tölthetnek, ami fél évvel meghosszabbítható.

Az otthonban hat szakember – családgondozó, szakgondozó, gondozó – várja a családokat.  Szakembereink életvezetési tanácsokat adnak, segítenek gyermekük ellátásában, gondozásában, nevelésében. Szükség szerint élelmiszerrel, ruhával is támogatjuk a rászoruló családokat. Lakóink orvosi ellátást vehetnek igénybe, jogász és pszichológus segítségét is kérhetik. A munkatársak komplex családgondozással segítik a családokat a helyes életvezetésben, valamint, hogy mielőbb képesek legyenek önállóan is rendezni életüket.

Az intézményben átmenetileg otthonra találó gyermekek sokszor halmozott problémákkal, már kisgyermek koruk ellenére is nehéz életúttal a hátuk mögött érkeznek ide. Számos foglalkozást szervezünk számukra, kedvenc helyük a játszószoba, ahol kedvükre hancúrozhatnak. Az intézménybe egyre több, egészen kiskorú, csecsemő és újszülött is bekerül, egyre fiatalabb anyukákkal. Számukra nagy segítséget nyújtanak a korszerű, mozgást fejlesztő eszközök, amelyek már egészen csecsemőkortól alkalmazhatóak. A nehéz sorsú kisgyermekek korai fejlesztése kiemelten fontos, segít leküzdeni a hátrányaikat, esélyt teremt számukra, hogy az óvodában és iskolában figyelmesebbek, türelmesebbek legyenek, kognitív képességeik megfelelően fejlődjenek. Ennek érdekében több olyan fejlesztőjátékkal is sikerült felszerelnünk a játszószobát, amelyek hozzájárulhatnak e célok eléréséhez. Az összegyűlt adományok lehetővé tették azt is, hogy a Családok Átmeneti Otthonában a játszószoba ablakát leszigeteltessük és kifestessük a helyiséget. Továbbá a régi gázkonvektor helyére egy fűtő-hűtő klíma került beszerelésre. Így már sokkal komfortosabb körülmények között tudják megtartani munkatársaink a fejlesztő foglalkozásokat, az eszközöknek köszönhetően pedig eredményesebb munkát tudnak végezni. A játszószobában most már harmonikus családi otthon hangulatában tud anya és gyermek együtt önfeledten játszani és fejlődni Hogy minden kisgyerek személyre szabott fejlesztésben részesülhessen, megbíztunk egy szakértőt, hogy mérje fel a gyerekek jelenlegi állapotát. Így már pontosan tudni fogjuk, hogy mely gyerek milyen területen igényel nagyobb odafigyelést, fejlesztést. A fennmaradó összegből a kreatív foglalkozásainkhoz szükséges alapanyagok kerültek beszerzésre.   A játszószoba közvetlenül a kertben lévő játszótérre nyílik, így még több közös játék és foglalkozás valósul meg, aminek következtében a családok együttműködése is sikeresebb, erősödnek a kommunikációs kapcsolataik.

A Kecskeméti Családok Átmeneti Otthonában lakó valamennyi család és a munkatársak nevében hálásan köszönjük a „Kerekítsd fel!” program minden támogatójának és segítőjének, hogy lehetővé tették e beruházás megvalósítását.