Hogy minden beteg célba érhessen – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2019.01.16 – 2019.12.31 között:

Betegszállító autó

Összegyűlt: 1 401 792 Ft

A Szeretetszolgálat betegszállító szolgálata a máltai Mentőszolgálattal egy időben indult a kilencvenes évek elején. Évente átlagosan hatszáz beteget szállítanak három autóval a kívánt célhoz, eközben mintegy hatvanezer kilométert tesznek meg. A betegszállító mentőautó alapszemélyzete egy mentőápolóból és egy pilótából áll, és ha a beteg állapota azt kívánja, orvos is csatlakozik a csapathoz. A máltai betegszállítók hoztak már haza Kanadából idős, beteg embereket, és vittek haza csángó földre kómában fekvő magyar fiút is. A szolgáltatás térítés köteles, ám a betegek körülbelül egyharmadát a körülményekre tekintettel karitatív alapon juttatják el úti céljukhoz.

A kiválóan felszerelt autókkal rendelkező szolgálat nyolc éve része a tüdő-transzplantációs programnak, amelyben több mint 150 átültetésre váró beteget szállítottak már operációra Bécsbe, illetve 2015 óta a budapesti Országos Onkológiai Intézetbe.

A máltai betegszállítók azt vallják, a személyes kapcsolat a legfontosabb, embereknek segítenek, ezért ez nem fuvarozás, hanem szállítás, és a máltai betegszállítón nem sofőrök vannak, hanem jól képzett szakemberek.

A három autó közül a legtöbbet használt, ülő betegek szállítására is alkalmas mentőautó ez évben tizenhárom éves lett, ez idő alatt 650 ezer kilométert futott, így a szakhatósági szabályok szerint tovább nem teljesíthet szolgálatot a Máltai Szeretetszolgálat betegszállításában.

Támogatásuk segítségével 2019-ben sikerült beszereznünk egy használt, de jó állapotú autót, így feladatainkat, kiemelve a tüdőtranszplantációs program által megkívánt folyamatos készenlétet fennakadás nélkül továbbra is biztosítani tudtuk.

A 2012-es gyártású, Volkswagen T5 Multivan típusú 7 személyes mikrobusz menettulajdonságainak köszönhetően gyorsabban, megbízhatóbban és kényelmesebben végezhetjük a betegek szállítását. Az összkerékmeghajtású gépjármű automata 7 sebességes váltóval, beépített navigációs rendszerrel, összeforgatható és fűthető ülésekkel, mindkét oldalon tolóajtóval rendelkezik. Tulajdonságai a gépkocsivezető munkáját megkönnyítik, a betegek komfortérzetét jelentősen emelik. A rosszabb infrastruktúrájú települések megközelítése, a kedvezőtlen időjárási viszonyok kevésbé nehezítik útjainkat.

Köszönjük, hogy vásárlása végösszegének felkerekítésével Ön is hozzájárult ahhoz, hogy megvásárolhassuk a csere autót, ami lehetővé teszi, hogy továbbra is biztonságosan szállíthassuk a beteg embereket.

Segítsünk együtt a bajban!