Hajléktalan emberek mosodája – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2017.09.07 – 2018.03.31 között:

Tisztaság és méltóság a hajléktalan embereknek

Összegyűlt: 603 000 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai intézménye több mint 25 éves, egy korábbi laktanyából alakították át hajléktalan szállóvá. Ma már számos hajléktalan embereket segítő szolgáltatás helyet kap az intézménykomplexumban. Az épületben van nappali melegedő, éjjeli menedék, krízisszálló, mosoda és innen indulnak a közterületen éjszakázó emberekhez az utcai gondozószolgálat munkatársai, az udvarban pedig a mozgó tüdőszűrő állomás speciális busza kapott helyet. A Hajléktalanok Nappali Melegedője és Szállást Nyújtó Ellátása lehetőséget ad a testi és a lelki regenerációra: mosoda és fürdő várja a hajléktalan embereket, valamint a szociális munkások egyénileg és csoportos foglalkozásokkal is segítik a rászoruló embereket. Esténként a mosoda helyiségében női krízis-szálló működik, a téli időszakban 19, nyáron 10 férőhellyel.

A Gondviselés Háza Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelye volt a Szeretetszolgálat első ilyen intézménye, mely rövid idő alatt szemléletformáló szakmai műhellyé vált. Az 50 fős szállón szükség esetén napközben is bent tartózkodhatnak az itt élő hajléktalan emberek, ha munkarendjük vagy egészségügyi állapotuk ezt szükségessé teszi. A 3-4 ágyas férfi és női szobák mellett párok számára is van külön szoba.

2015 októbere óta az intézmény a kerületben dolgozó két Utcai Gondozó Szolgálattal egészült ki, így egy egységes integrált intézménnyé alakult, amely hatékonyabbá teszi a szociális munkát és a hajléktalan emberek számára is megkönnyíti a segítségkérést.

Az épületkomplexum így naponta összesen 200-250 rászoruló, hajléktalan embernek nyújt szociális szolgáltatást az egyszeri ruhaosztástól a napi rendszerességű mentális gondozásig. Az intézmény egyik legnépszerűbb szolgáltatását a mosoda biztosítja. A tisztaság és a higiénia az ember alapvető méltóságát adja, ezért nagyon fontos számunkra, hogy ezt a szolgáltatásunkat is folyamatosan karban tartsuk.

A fürdőhelyiségekkel kiegészített mosoda hétfőtől péntekig reggel 7 órától délután 3 óráig, szombatonként reggel 8 órától délután 2 óráig tart nyitva. A mosást-szárítást 4 MIELE típusú „mosó-toronnyal” végezzük, a fürdésre 2 férfi zuhanyzó és egy női zuhanyzó áll rendelkezésre. Budapesten szinte egyedülálló módon a gépeket előzetes feliratkozás nélkül használhatják a betérő emberek, moshatnak, száríthatnak. Vasárnaponként a mosoda helyiségét az éjjeli menedékhelyen lakók használhatják korlátlanul. Egy munkanapon megközelítőleg 40-50 adag ruhát tudunk kimosni, hetente mintegy 300-350 fő használja a mosodát. Statisztikáink alapján fél év alatt 1800 ember fordul hozzánk mosodai szolgáltatásért.

A gépek rendkívül megbízhatóan működtek évekig, amortizálódásuk miatt azonban ma már szinte naponta előfordul, hogy valamelyik nem működik megfelelően. A négy mosógép közül három 15 évnél is régebbi, a negyedik gépünk számít a legújabbnak a maga 10 esztendejével, állandó javításra szorulnak, energiafogyasztásuk nem gazdaságos. A háztartási használatra gyártott mosógépek nem alkalmasak ilyen intenzitású használatra.

A Kerekítsd fel! program támogatásának segítségével sikerült lecserélni az egyik végleg leamortizálódott és javíthatatlanná vált ipari mosógépet. Az akció eredményeképpen 603 000 forint gyűlt össze az eszközbeszerzésre. A mosógép 730 000 forintba került, a fennmaradó 127 000 forintot a Máltai Szeretetszolgálat saját költségvetéséből fedezte.  Ügyfeleink a mosás idejét jellemzően arra használják, hogy megfürödjenek, ehhez a tisztálkodó szereken kívül törölközőt és fürdőköpenyt is kapnak, így a rajtuk lévő ruhákat is ki tudják mosni. Jellemzően a környező kerületekben utcán élő hajléktalanokat szolgálunk ki, akik máshol nem tudnak tisztálkodni, de vannak ügyfeleink Budapest egész területéről, sőt a környező agglomerációból is.

Köszönjük, ha Ön is felkerekítette vásárlása végösszegét, és ezzel hozzájárult a hajléktalan emberek számára nélkülözhetetlen mosoda gépparkjának fejlesztéséhez.