Hajléktalan emberek mosodája – beszámoló

A PROJEKTET TÁMOGATJA:

Amire gyűjtöttünk 2021.11.01-2022.04.30 között:

Szárítógép a Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központba

Összegyűlt: 566 009 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai intézménye több mint 30 éves egykori laktanyából kialakított intézménye évente több száz hajléktalan embernek nyújt szállást, élelmet, lehetőséget az újrakezdéshez. Az itt működő nappali melegedő reggeltől délutánig várja a hajléktalan embereket. Ügyintézésre, álláskeresésre, olvasásra, egyéni foglalkozásra, orvosi vizsgálatra is jöhetnek az intézménybe, de az épület egyik legnépszerűbb és legfontosabb helyisége a mosoda.

A tisztaság és a higiénia az ember alapvető méltóságát adja, ezért nagyon fontos számunkra, hogy ezt a szolgáltatásunkat is folyamatosan karban tartsuk.

A fürdőhelyiségekkel kiegészített mosoda hétfőtől péntekig reggel 7 órától délután 3 óráig, szombatonként reggel 8 órától délután 2 óráig tart nyitva. A mosást-szárítást 4 MIELE típusú „mosó-toronnyal” végezzük, a fürdésre 2 férfi zuhanyzó és egy női zuhanyzó áll rendelkezésre. Budapesten szinte egyedülálló módon a gépeket előzetes feliratkozás nélkül használhatják a betérő emberek, moshatnak, száríthatnak. Vasárnaponként a mosoda helyiségét az éjjeli menedékhelyen lakók használhatják korlátlanul. Egy munkanapon megközelítőleg 40-50 adag ruhát tudunk kimosni, hetente mintegy 300-350 fő használja a mosodát. Statisztikáink alapján fél év alatt 1800 ember fordul hozzánk, hogy tisztán tartsa ruháit.

Mivel a hajléktalan emberek általában nagyon kevés ruhával rendelkeznek – sokuk csak annyival, amennyi rajtuk van – nagyon fontos, hogy a kimosott ruháikat meg is tudjuk szárítani olyan szinten, hogy azokat a téli hideg időben is azonnal felvehessék. Mosógépeinket pályázatoknak és a Kerekítsd fel! program vásárlóinak köszönhetően sikerült lecserélnünk. Ugyanakkor a legalább annyira fontos szárítógépeink még mindig 15 évesnél idősebbek, állandó szervizelésre szorulnak. Amellett, hogy egy ipari szárítógép javítása drága, a gép kiesésével naponta akár 20 emberrel kevesebben juthatnak tiszta ruhához.

Ezért szeretnénk lecserélni az öreg Miele ipari szárítógépeinket. A háztartási használatra gyártott mosógépek nem alkalmasak ilyen intenzitású használatra, ezért a régi gépeket ismét évtizedekig megbízhatóan működő, ipari árammal üzemelő mosó-szárítógépekre cserélnénk. Ehhez kérjük az önök segítségét!

 

Kérjük, kerekítse fel vásárlása végösszegét, és járuljon hozzá a hajléktalan emberek számára nélkülözhetetlen mosoda gépparkjának teljes körű cseréjéhez.