Gyógyító négylábúak- Beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtöttünk 2021.12.15-2022.08.30 között:

Kutyaterápia szervezése idősotthonokban

Összegyűlt: 185 000 Ft

Az idős emberek számára bentlakásos otthonba költözni lelkileg megterhelő, hátra kell hagyja megszokott környezetét, távol kerül ismerőseitől, ritkábban láthatja szeretteit. A megszokott életmódjuk gyökeresen megváltozik, hiszen a gyakran megromlott egészségügyi állapotuk miatt költöznek bentlakásos, állandó felügyeletet biztosító intézménybe.

A MMSZ Egyesület Gondviselés Háza Sárga Rózsa Időskorúak Otthonában (Sármellék, Szent Erzsébet utca 1.) 2021. májusától együttműködési megállapodás alapján – kéthetente egy alkalommal – a Zalai Kutyabarátok Egyesülete a tevékenységi körébe tartozó állatasszisztált terápiás tevékenységet folytat. A kutyás terápiát Ambrózy Anikó Amy nevű kutyájával végzi. Az idősek körében nagyon kedvelt foglalkozás havi két alkalommal kevésnek bizonyult, ezért 2022. évtől kibővítettük, így – jelenleg is – hetente jön az intézménybe a terápiás kutya.

Az állatasszisztált terápia első mozzanata mindig az ismerkedés, kapcsolatfelvétel a kutyával. Az otthon lakóinak többsége hajdani kutyatartó, állatbarát. Így a kapcsolatfelvétel mindkét oldalról „olajozottan” működik.

A terápiás kutya boldogan közelít idegen emberekhez is, a lakók pedig ezt szívesen fogadják. Az idők folyamán már mindent tudnak Amy kutyáról. Szinte sajátjuknak tekintik, aggódnak érte, kíváncsian hallgatnak beszámolót Amy napjairól, fejlődéséről, tanulmányairól. Büszkék rá, a kutya olyan, mint egy közös hozzátartozó. Mindenkié, mindenki szereti és ő is önzetlenül szeret mindenkit. Természetesen vannak távolságtartóbb lakók is, ezt tiszteletben tartjuk. Aki nem kíván kapcsolatot teremteni a kutyával távolabbról is rácsodálkozhat az okos kutya trükkjeire.
A nehezebben mozgó, esetleg kommunikációs nehézségekkel küzdő lakókat a szobájukban, ágyuknál látogatjuk, így csökkentve a szeparációt. A kutya közelsége, melegsége, elfogadó lénye bevonja a világtól már elszigetelődött lakókat is. Az aphasiás több szóval, akár mondatokkal beszélget a kutyával, szürke szeme ismét fénnyel telik meg. A gyengült- bénult kezek megmozdulnak, ha egy pacsi a jutalom. Bátran mondhatjuk sok kis csoda szemtanúi lehetünk.
Az aktívabb idősekkel pedig csoportos foglalkozást szervezünk minden héten más-más téma, vagy cél köré tervezve a feladatokat. A kutya lelkesedése átragad a résztvevőkre. A feladatok során a kutyát jutalmazzuk, dicsérjük, ennek érdekében az idősek észrevétlenül veszik elő játékos, aktív, felszabadult énjüket. Játszottunk már számokkal, betűkkel, képzeletben elutaztunk, ünnepekre készültünk, sorversenyt játszottunk, mesét írtunk a kutyával. Figyelem, memória, kommunikáció, nagymozgások, finom mozgások fejlesztése zajlik észrevétlenül. Sok-sok simogatás, dicséret, közös öröm, hangos nevetés az emberek jutalma.

A „Kerekítsd fel!” program keretében befolyt támogatást az Állatasszisztált terápia finanszírozására fordítottuk, amit ez úton is hálásan köszönünk.