Gyógyító négylábúak- Beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtünk 2021.12.15-2022.08.30 között:

Kutyaterápia szervezése idősotthonokban

Eddig összegyűlt: 105 450 Ft

Az idős emberek számára bentlakásos otthonba költözni lelkileg megterhelő, hátra kell hagyja megszokott környezetét, távol kerül ismerőseitől, ritkábban láthatja szeretteit. A megszokott életmódjuk gyökeresen megváltozik, hiszen a gyakran megromlott egészségügyi állapotuk miatt költöznek bentlakásos, állandó felügyeletet biztosító intézménybe. A koronavírus járvány miatt a személyes találkozások ritkábbak, kevesebb programon vehetnek részt a bent lakó idős emberek, ezért az intézményen belül a mindennapi foglalkozásokat a megszokottnál gyakoribbá és változatosabbá igyekszünk tenni a számukra.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat idős embereket gondozó intézményeiben az elmúlt években jó eredményeket értek el a mentális egészségmegőrzés területén a kutyás terápia módszerével, melyet szeretnénk bevezetni a Sármelléken és Zalakomáron működő idősotthonainkban is. Ez a komplex foglalkozás nagy segítséget nyújt a memória felfrissítésében, a mozgáskoordináció javításában, emellett pedig örömet, vidámságot visz a bentlakó idős emberek napjaiba. A mozgásukban nem korlátozott idősek és a fekvő betegek számára egyaránt elérhető a kutyás terápia.

A kutya feltétel nélküli szeretete, együttműködési készsége jobb kedvre deríti, aktivitásra készteti a lakókat. Az élő állat kontrollálásával járó intellektuális kihívás jótékony hatással van az idegrendszerükre; a figyelemre, gondolkodásra, észlelésre, emlékezetre. A kutya serkentő, aktiváló tényező, emellett stresszoldó és növeli a pszichés ellenállóképességet. Az érintés, simogatás, mozgás jótékony hatással van a demencia súlyosabb formái miatt elszigetelődő idős emberekre is. A négylábúak felidézik ifjúságukat, mindenkiben előhoz egy „kutyás” emléket. A kutya szeretete feltétel nélküli.

Kérjük, vásárlása végösszegének felkerekítésével támogassa Ön is, hogy minél több idős emberhez eljuttathassuk a kutyák gyógyító terápiáját!