Fejlesztő sportpark a szabadban – Beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2022.03.01-2023.01.15 között:

Kültéri sporteszközök telepítése fogyatékkal élő ellátottjaink javára

Összegyűlt: 1 992 761 Ft

Pátyon, a festői környezetben működő lakóotthonunkban összesen 24 enyhe vagy közepes értelmi fogyatékossággal élő fiatal lakik.  Intézményünk legfontosabb célja, hogy egy olyan életteret, otthont biztosítson a fiatalok számára, melyet sajátjukénak tekintenek, és amelyben egy önálló, tevékeny életmódot alakíthatnak ki.

A járvány miatti intézkedések jelentősen leszűkítették a lakóotthonokban élő fiatalok mozgásterét, korlátozták a közösségi életüket. Ebben az időszakban igazán kreatívnak kellett lennünk, hiszen nem voltunk felkészülve egy ilyen helyzetre, éppen ezért új és innovatív megoldásokat kellett találnunk. Igyekszünk mindig maximálisan odafigyelni minden lakó egészségére, de testmozgási lehetőségünk az intézmény területén kevés volt.

A leszűkült mozgástér miatt külön figyelmet kellett fordítanunk az ellátottak fizikai állapotára. Vannak olyan lakóink, akik mozgásszervi problémákkal küzdenek, ízületi betegségekben szenvednek, melyek kezelésében a rendszeres mozgás kulcsfontosságú, ugyanakkor a mozgással bizonyos további betegségek kialakulása is megelőzhető.

A kapott támogatásnak köszönhetően 2023. augusztusában kialakításra kerülhetett a 6 gépből álló megálmodott kültéri fitneszpark. Így most már lehetőség van arra, hogy a fogyatékkal élő lakóink, valamint az itt dolgozó megváltozott munkaképességű emberek egészségmegőrzés és betegségmegelőzés céljából sportolni tudjanak. Mindenki az adottságainak és képességeinek megfelelő gépen edzhet. Ezáltal fejlődik a mozgáskoordinációjuk, javul az általános közérzetük, a magabiztosságuk, és nem utolsó sorban hasznosan töltik a szabadidejüket. Mindezt egy biztonságos és támogató környezetben.

Szívből köszönjük, hogy Önök is hozzájárultak ahhoz, hogy egy régi közös álmot valósíthassunk meg és kedvezőbb életfeltételeket biztosíthassunk a gondozásunkra bízott fogyatékossággal élő embertársaink számára.