Esélyteremtő Varázskert – beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtöttünk 2016.07.11 és 2017.02.14 között:

Öntözőrendszer beszerzése a hatékonyabb termelés érdekében

Összegyűlt: 578 961 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2012-ben indította el a „Gyógyít-lak” elnevezésű programját, mely képzéssel és támogatással nyújtott segítséget 25 hajléktalan ember számára, hogy munkát és otthont találjon. 15 ember végzett sikeresen a 7 hónapos gyógynövény-termesztő és gyűjtő tanfolyamon. A képzés alatt 1 hektáros földterületen dolgoztak, gyógynövényeket és egyéb fűszernövényeket termesztettek.

2014-ben a Szeretetszolgálat és a „Gyógyít-lak” Európai uniós projektben is résztvevő partnerei megalapították a Homoki Varázskert Szociális Szövetkezetet, ahol a programban szakemberré vált hajléktalan emberek folytatták a munkát. Jelenleg 6 fő dolgozik a Szövetkezet földjén, mindannyian hátrányos helyzetűek.

A Szövetkezet célja, hogy halmozottan hátrányos helyzetű emberek számára, akiket nem lehet a nyílt munkaerőpiac közvetlen hatásainak kitenni, bizonyos ideig védett munkahelyet nyújtson. Elkötelezett abban, hogy foglalkoztatással és szociális munkával egyszerre segítsen a hátrányos helyzetű tagjain.

A Homoki Varázskert Szociális Szövetkezet tagjai elsősorban fűszer – és gyógynövényeket termesztenek, mezőgazdasági jellegű munkákat végeznek, hulladékgyűjtésben vesznek részt, környezetszépítéssel foglalkoznak, kisebb intézmények részére nyújtanak szolgáltatásokat, mint például hó eltakarítás, kiskerti és karbantartási munkák.

Természetes anyagokból, a kertben termesztett növények felhasználásával különböző termékeket is készítenek, ajándéktárgyakat, illatpárnát, szappanokat, amelyeket adományért adnak.

A www.bijobolt.hu webáruház felkerekítő vásárlóinak jóvoltából összegyűlt 578 961 Ft-ból lehetőségünk volt kiépíteni a területen egy „csepegtető” öntöző rendszert,  amelynek használata hatékonyabbá teszi a munkát.

A telek felső részén található egy fúrt kút, amelyből szivattyúval nyerjük a vizet, a szükséges villamos energiát pedig aggregátorral biztosítjuk.

Szivattyúval töltjük fel a 3 db egyenként 1000 l-es IBC tartályt, mely – pufferként – biztosítja a kiegyenlített vízellátást, valamint lehetőséget ad víztartalékolásra és tápoldat készítésre, kijuttatásra. A tartályokat sorba kötöttük, ezért a vízszint mindegyikben azonos. A tartályok csappal vannak ellátva, így használatuk szakaszolható.

A termesztett növények igényeinek megfelelően kétféle öntözéses módszert használunk a területen: a szórófejes öntözést és a csepegtető rendszeres öntözést.

A szórófejes módszerhez 2 db új, szakaszolós szórófejet szereztünk be, amellyel pontosabban be lehet állítani az öntözési területet, valamint a porlasztás mértékét. Ezzel a módszerrel főleg a burgonyát öntözzük, ahol a töltögetés műveletét zavarta volna a csepegtetőszalag.

A csepegtető rendszerhez csepegtetőszalagos megoldást választottunk a könnyebb kezelhetőség, áttelepíthetőség miatt. A vásárolt szalagtípus 1 méteren 10 liter vizet juttat ki 1 óra alatt. Ezzel gyorsabban, egyenletesen és célzottan a növények tövéhez tudjuk a vizet biztosítani.

Az öntözőrendszer szaktanácsadás igénybevételével, de saját kivitelezésben készült.

Köszönjük szépen a kapott támogatást, melyet igyekeztünk a leghasznosabban felhasználni annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetből érkező, de igen elszánt és szorgalmas embertársaink minél több sikerélményhez juthassanak és ezáltal a társadalom egyre hasznosabb tagjainak érezhessék magukat!