Együtt a karácsonyfa körül – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2022.10.01-2023.11.30 között:

Karácsonyi ünnepség bentlakásos intézményben lakók számára

Összegyűlt: 624 145 Ft

A karácsony különösen nehéz időszak azoknak a személyeknek, akik a családjuktól távol, bentlakásos szociális intézményekben élnek. Különösen nehéz ez a magukra maradt idős embereknek és hajléktalanok átmeneti szállásán élőknek, akik már nem tudnak hozzátartozóikkal ünnepelni.

A támogatásnak köszönhetően Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci intézményeiben bensőséges ünnepséggel sikerült szebbé tenni a karácsonyt a ránk bízott embereknek. A miskolci ápolási otthon 71 krónikus beteg lakója, a népkonyha 150 kisnyugdíjas és mélyszegénységben élő ellátottja, az idősek otthonának 25 idős lakója, valamint a hajléktalanok átmeneti szállásának 50 férfi lakója számára szerveztünk karácsonyi ünnepséget.

A kapott támogatásból az alábbi kiadásokat tudtuk fedezni:

Fenyőfák: 24 980 Ft

Bögrék, szalvéták: 71 079 Ft

Zoknik: 105 509 Ft

Étkeztetés: 420 000 Ft      

Összesen: 621 868 Ft      

Karácsonyi ünnepség a Máltai Szeretetszolgálat miskolci Ápolási Otthonában

2023.12.19

Intézményünkben 71 idős ápolásra szoruló beteget gondozunk. Nagyon fontosnak érezzük, hogy az ünnepek felé közeledve a családjuktól távol élve ők is megérezzék az Adventi időszak békéjét és lélekben felkészülve várják a Karácson eljöttét. Ebben az időszakban betegeink saját kezükkel készítenek ajándékot a hozzátartozóiknak, közösen feldíszítjük az épületet és az udvarunkat is.

A „Kerekítsd fel” kampánynak köszönhetően idén lehetőségünk nyílt arra, hogy a gyermekműsor mellett egy szerény ajándékkal és ünnepi ebéddel is kedveskedni tudjunk a betegeinknek.

December 19-én ellátogattak hozzánk a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Iskola kisdiákjai, akik zenés, verses műsorral örvendeztették meg az intézményünkben élőket. Az idős nénik és bácsik számára külön örömet jelent a gyermekek közelsége, akik az unokáikra, dédunokáikra emlékeztetik őket. A gyermekek szemében is megjelentek a könnycseppek, mert volt közük olyan, akinek már nincs nagyszülője. A gyermekek kisebb ajándékokat is hoztak a betegeinknek, melyet személyesen nyújtottak át nekik.

A gyermekműsor után minden ellátottunk kapott egy tányér töltöttkáposztát, melyet jóízűen fogyasztottak el. Az ebédet pedig követte a karácsonyi bögrékben elrejtett szintén karácsonyi mintás zoknival és csokoládékkal történő ajándékozás. Jó volt látni, hogy ez a szerény kis ajándék mégis milyen örömet és boldogságot jelentett valamennyi betegünk számára.

Karácsonyi ünnepség a népkonyhán

2023.12.19

A miskolci népkonyhánk ellátottjainak köre, a Miskolc város közigazgatási területén élő hajléktalanok, jövedelem nélküliek, segélyből élők, alacsony jövedelemből élők, valamint kisnyugdíjasok.

Ügyfeleink között az aktív korúak (40-59 év közöttiek) képviseltetik magukat a legtöbben. Sokan nem rendelkeznek jövedelemmel, egy részük közmunkából, idénymunkából, feketemunkából, vagy jövedelempótló támogatásokból élnek.

Vannak, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz anyagi- és élethelyzetbe, pl. elveszítették házastársukat, vagy átvállalták a gyerekeik adósságait. Évről-évre egyre több nyugdíjas is igénybe veszi szolgáltatásainkat, ők nagyon alacsony nyugdíjból élnek, és rendszerint egyedülállóak. A férfiak közül többen, akiknek ereje engedi, kiegészítő munkákat vállalnak.

A Kerekítsd Fel! programban, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és partnereik jóvoltából, 2023.12.19.-én a népkonyha 150 fő ellátottjának, szeretetvendégség keretében töltött káposztát szolgáltunk fel, meglepetésként mindenki kapott egy rúd mákos vagy diós bejglit, és az étkezést megelőzően, a Symphonia Alapítvány felajánlásából, fúvós hangszereken játszottak két tanáruk kíséretében a fellépő gyerekek.

Ellátottjainknak egy általunk készített kis plakáton hirdettük a karácsonyi műsort, mint meglepetést és az esemény előtti napokban, szóban is kértük őket, hogy jöjjenek el és töltsük együtt az ünnepséget.

Sokan megjelentek az ünnepségen. a műsor és a meglepetés étel is nagy sikert aratott, mindenki nagy tapssal köszönte meg a gyerekek munkáját.

Máltai Szeretetszolgálat Idősek Otthona Miskolc

2023.12.19

A miskolci Idősek Otthonában is megrendezésre került a karácsonyi ünnepség, amit a Kerekítsd fel kampány keretében összegyűlt összegből finanszíroztunk.

A miskolci Ezüstfürt Táncos Lányok önkéntes alapon ünnepi műsorral készültek lakóinknak. Megható karácsonyi versek, valamint egyházi énekek hangzottak el, melyeket közösen énekeltük a lakókkal. A közös éneklést ajándékozás követte. Minden lakónk megkapta a „Kerekítsd fel!” program keretén belül vásárolt ajándékát (karácsonyi bögrét és ünnepi szalvétacsomagot). További meglepetésként a korábban készített egyéni karácsonyi portréfotókat is átadtuk ez alkalommal. (Közben felköszöntöttük István-napot ünneplő lakónkat és Etelka nénit 88. születésnapja alkalmából.)

Ezután következett a vendéglátás. Lakóink halk zenehallgatás mellett elfogyasztották a program keretén belül vásárolt töltött káposztát, amit az intézmény által beszerzett süteményekkel egészítettünk ki.

2023 KARÁCSONY a MMSZ Gondviselés Háza, Miskolc integrált intézményben

2023.12.20

Az intézményünkben a karácsony, mint minden évben, most is kiemelt esemény volt. Lakóink és munkatársak együtt készültek a megünneplésre, mely gondozottjaink szerint nagyon szépre sikerült és emlékezetes nap lett a körükben.

Az intézmény 6 féle szolgáltatási egységéből négy foglalkozik hajléktalanokkal (nappali melegedő + időszakos férőhely, népkonyha hajléktalan átmeneti szálló, utcai szociális szolgálat), így a négy egység gondozottjai és munkatársai mindnyájan kivették részüket az ünnepség szervezésében és lebonyolításában.

A karácsonyi rendezvény helyszíne a Népkonyha volt, amely 2023. december 20-án teljesen megtelt a résztvevőkkel. A gondozottjaink a szépen megterített és feldíszített asztaloknál foglalták el helyüket, ahonnan meghallgatták a számukra összeállított ünnepi műsort a Fráter György Katolikus Gimnázium diákkórusának előadásában, valamint egy verses egyveleget, melyet kolléganőnk szervezett a munkatársak és gondozottak közös szereplésével.

Az előadások befejezése után a megjelent ellátottak mindannyian karácsonyi ajándékcsomagot vehettek át, melyet a munkatársak adtak át egyenként a hajléktalanok számára.

Az ajándékozás végeztével klienseink elfogyasztották az ünnepi ebédet: töltött káposztát szolgáltak fel részükre, amely mellé bejgli és pogácsa is került.

Az ebéd befejezése után több gondozott is megköszönte a számukra rendezett gondoskodó ünnepséget és örömét fejezte ki a kapott ajándékokért, ünnepi ebédért.

Hálásan köszönjük az adományozóknak, hogy egy napra becsempészhettük az intézménybe az otthoni karácsony hangulatát és érzését!