Együtt a játszótérért! 1. – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2018.04.01 és 2018.09.30 között:

Debreceni játszótér korszerűsítése

Összegyűlt: 467 785 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat állandó játszóterei lakótelepi környezetben találhatók, és bár elsődlegesen játszótérként működnek, valójában közösségi és szociális intézményként is jelen vannak az adott helyszínen. Az első máltai játszóteret két évtizeddel ezelőtt Óbudán nyitotta meg a Szeretetszolgálat azzal a céllal, hogy a lakótelepen céltalanul ténfergő gyerekeket behívja, számukra érdekes és a fejlődésüket szolgáló programot és közösségi élményeket kínáljon nekik. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a nagy lélekszámú, panelházas lakótelepeken erre óriási igény van, ezt követően épült ki a máltai játszóterek hálózata az ország tizenöt pontján. Debrecenben 2004 óta működik máltai játszótér.

A debreceni Máltai Játszótér 2200 nm-es területen helyezkedik el egy 90 nm-es fa játszóházzal és 23 darab európai szabványnak megfelelő kültéri játékkal. Debrecenben ez az egyetlen hely, ahol lehetőség van a szabadban és játszóházban is hasznosan eltölteni a szabadidőt ingyenesen szakemberek felügyelete mellett.

A máltai játszóterek sajátossága, hogy fedett játszószoba és közösségi tér is várja a gyerekeket, melyek télen-nyáron, időjárástól függetlenül működnek. Van gazdája a létesítménynek, munkatársaink ügyelnek a rendre, emellett helyben rendelkezésre áll a mosdó és a pelenkázó, rengeteg használható játék van, rendezett és tiszta környezet várja a bejövőket, akik itt védett körülmények között tölthetik el idejüket.

A játszóteret naponta átlagosan kétszázharminc gyermek és felnőtt látogatja, akik számára a máltai munkatársak és önkéntesek rengeteg programot szerveznek, minden korosztálynak a saját érdeklődési körének megfelelően. A játszótérre leginkább a környékbeli lakótelepen élő családok, „kulcsos gyerekek”, GyES-es anyukák, nagyszülők járnak nap mint nap. Az egymás mellett élő gyerekekből és családokból helyi közösségek szerveződnek, értékes emberi kapcsolatok alakulnak ki.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszóterei nem egyszerű szabadidős létesítmények, hanem ezen felül változatos szociális feladatokat ellátó intézmények is. A játszótereken zajló munka középpontjában a gyerekek és a családok állnak, így gyakran a szabadtéri játékok felújítására nem marad fedezet a költségvetésben.

A 2003-ben épült játszótér épületében játszószoba, higiénés helyiségek, iroda és teakonyha található. Ez egy szigetelés nélküli faház, melyben a nyílászárók elvetemülése miatt télen nagyon hideg van. Az irodai rész északi fekvésű, az ablakai É-i és K-i irányúak. A 13 év alatt a falon repedések keletkeztek, az ablakpárkány alatt ujjnyi rés található, emiatt télen hideg és gyakran huzatos a helyiség. A bejárati ajtó nem kültéri ajtó, vékony fából és egyrétegű üvegből készült. Küszöb nincsen, így az ajtó alatti résen jár a levegő. A mellékhelyiségnél lévő vészkijárat szintén fából készült, ami az évek során elvetemedett, így jelentős rés keletkezett az ajtó és a fal között. Mindezek okán elmondhatjuk, hogy a faház felfűtése gazdaságtalan, hiszen a 30 fokra állított radiátor is csak 20-21 fokig fűti fel a 6 négyzetméteres irodát. A mellékhelyiségek gyakorlatilag fűtetlenek, hidegek.

A Kerekítsd fel! program keretében a játszótér korszerűsítésére gyűlt adományokból lehetőségünk lesz cseréltetni a játszótéren lévő épület nyílászáróit. A megfelelő termékek és a kivitelező vállalat kiválasztását követően a munka megrendelésre került, az alábbi feltételekkel:

Bejárati ajtó és munkadíj:        bruttó    476 250 Ft

Hátsó ajtó és munkadíj:            bruttó    351 282 Ft

3db ablak és munkadíj:             bruttó    275 590 Ft

Összesen:                               bruttó 1 103 122 Ft

A korszerűsítő munkálatok elvégzése következtében a debreceni Máltai Játszótér, biztonságosabb és komfortosabb közösségi térré válhat, így még több programot kínálhat a lakótelepi gyerekek és családjaik számára.

Hálásan köszönjük a „Kerekítsd fel!”- program minden támogatójának és segítőjének, hogy lehetővé tették e beruházás megvalósítását.