Egymás kezét fogva – beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtöttünk 2015.11.03 és 2016.07.10 között:

a 2016-os mozgássérült tábor megszervezése

Eddig összegyűlt: 552 096 Ft (07.10)

Mintegy 250 fiatal részvételével rendezte meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idei Mozgáskorlátozott Táborát Balatonföldváron.  Az esemény szokatlan módon segíti a fogyatékkal élő emberek elfogadását és beilleszkedését.  A III. Máltai Mozgáskorlátozott Tábor idejére szállást és a tópartot előzetesen akadálymentesítették, így a kerekesszékes vendégek rámpán gurulhattak be a vízbe, de felszállhattak vitorlás hajókra, különféle sportágakat próbálhattak ki, és éjszakai diszkó is várta őket. Az egyhetes vakáció minden résztvevőnek sokat jelent, a mozgásukban korlátozott emberek önbizalmat és megerősítést nyerhetnek, kísérőik pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhatnak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel. A táborban így két oldalról is bontják a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falakat.

A máltai táborok sajátossága, hogy ide családtagjaik, állandó kísérőik nélkül érkeznek a kerekesszékes, vagy halmozottan sérült emberek, segítőik a közösen eltöltött idő alatt a feladatra felkészített fiatal önkéntesek. Idén július 11. és 17. között, Balatonföldváron rendezték a III. Máltai Mozgáskorlátozott Tábort. Az önkéntesek szakmai felkészítése mellett a fogyatékkal élő táborozók egyéni igényeinek felmérésére is nagy hangsúlyt fektetett a szervezet. Gondos előkészítés eredményeként olyan helyre várták a résztvevőket, ahol teljes biztonságban érezhetik magukat. Minden egyéni igényre figyeltek, hogy a mozgalmas és kihívásokkal teli egy héten semmi se jelenthessen nekik akadályt, és megtapasztalhassák: bármire képesek lehetnek.  A résztvevők kipróbálhatták a vízi sportokat, floorballt, strandolhattak, rallyzhattak, vitorlázhattak és sok egyéb érdekes programon vehettek részt.

A helyszín akadálymentesítéséhez a www.bijobolt.hu felkerekítő vásárlóitól kapott segítséget a Szeretetszolgálat, hiszen az általuk közösen összegyűjtött adományokból tudta finanszírozni a szálloda bejárata elé és a Balaton partjára építtetett rámpát (444 500 Ft), illetve a víz partjára telepített elektromos beemelőt (137 160 Ft), ami által mindenki számára elérhetővé vált a tóban való fürdőzés.

A tábor csodálatos hozadéka, hogy itt a táborozók sorsközösségre lelnek, megtapasztalják, hogy más is hasonló keresztet cipel. Láthatják, hogy van, akinek nagyobb segítségre van szüksége, van, akinek másban van segítségre szüksége, de tudatosíthatják magukban, hogy ha kellő figyelmet és segítséget kapnak, akkor számtalan élmény elérhetővé válhat számukra és hihetetlen dolgokra képesek ők is.

„Örvendek, hogy én is a csapat tagja lehettem, hogy együtt nevethettünk, mérkőzhettünk, bulizhattunk és még sok más csodás érzést megélhettem azokkal az emberekkel, akik segítségével teljesen átértékeltem az ÉLETET.” – Izu

„Örülök, hogy egy álmom válhatott valóra általatok és külön büszke vagyok rá, hogy ennyi csodálatos embert ismerhettem meg.” – Szilvi

„Az egyhetes tábor a szórakozás, vidámság és a rengeteg új ismeretség mellett, tanulságos is volt számomra. Hiszen ez idő során megtanultam, hogy kerekesszékben élő emberek is képesek a teljes élet élésére… Köszönet a Máltai Szeretetszolgálat számára és mindenkinek óriási köszönet, aki ehhez a táborhoz valamilyen módon valamit hozzátett.” – Cintia

Hálás szívvel köszönjük minden felkerekítő vásárlónak, hogy segítő kezet nyújtott sérült embertársainak és lehetővé tette számukra ezt az egy hetes akadálymentes nyaralást!

Egy hét, ami erőt ad a következő 51-hez…