Egy kirándulás nekik is jár – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2017.07.18 – 2018.03.31 között:

Kirándulás szervezése a győri fogyatékos ellátottjaink számára

Összegyűlt: 786 089 Ft

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthona, Győr

Intézményünk 1995-ben kezdte meg működését.

Győrből és a város környékéről fogadunk fogyatékkal élő fiatalokat, akiknek hétköznapokon 7 óra és 16:30 között nappali ellátást nyújtunk.

Napközi Otthonunk mozgássérült, értelmi fogyatékkal élő, Down-szindrómás, autista, vak és halmozottan sérült embertársainknak nyújt korszerű fizikai és mentális ellátást, egyénre szabott fejlesztést, segítést, miközben közösségi teret is biztosít számukra. Célunk az integráció elősegítése, a lehetőség szerinti rehabilitáció, valamint a családok tehermentesítése.

Jelenleg 35 embert gondozunk, akiknek a hetirendben meghatározott foglalkozásokat tartunk munkatársaink és önkénteseink segítségével. Állandó foglalkozásaink: hétindító Máltai imalánc, napi testnevelés, önismereti foglalkozás, zenés foglalkozás, informatikai ismeretterjesztés, magyar nyelv és matematika, kézműves foglalkozás, viselkedéskultúra, háztartási ismeretek, történelem és honismeret, társadalmi ismeretek, egészségügyi ismeretek, filmtörténet és filmvetítés, katolikus hittanóra, naponta gyógypedagógiai fejlesztő foglalkozások, sportfoglalkozások, gyöngyfűzés, irányított játék, vetélkedők, kertészkedés.

Megtartjuk az egyházi és nemzeti ünnepeket, névnapokat, Anyák-napját, és egyéb jeles napokat. Célkitűzésünk, hogy fogyatékkal élő embertársaink életét, készségeik-képességeik szinten tartását és fejlesztését, mindennapjaik gazdagítását, integrációjuk segítését továbbra is magas szakmai színvonalon végezzük.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy gondozottaink is megismerhessék hazánk szépségeit, kulturális- és természeti értékeit. Régen minden évben egyhetes tábort szerveztünk számukra, de az utóbbi években egy napos kirándulásra is csak támogatással tudunk eljutni.

Ellátottjaink többsége ugyanis hátrányos szociális helyzetű családból származik, akik nem tudnak gyermekük számára utazást, kirándulást finanszírozni.

Az összefogásnak köszönhetően fogyatékkal élő fiatal gondozottaink részére Pécs városába sikerült szerveznünk egy 2 napos kirándulást, hogy megcsodálhassák Pécs városának és környékének nevezetességeit.

A kétnapos kirándulás során számos nevezetességet és kiállítást tekintettünk meg, felfedeztük és megcsodáltuk Pécs belvárosát. Törekedtünk arra, hogy a rendelkezésünkre álló időt a lehető legjobban kihasználjuk, és ellátottainknak tartalmas, emlékezetes, élményekben gazdag programot állítsunk össze.

Szállásunk a székesegyház mellett, a Pécsi Püspökség Dóm Zarándokházban volt, két-három-négy ágyas szobákban, ami az esti pihenésnek tökéletesen megfelelt.

Első nap igyekeztünk minél több látnivalóval megismertetni a fiatalokat. Ellátogattunk a Cella Septichora-ba, melyet az UNESCO 2000-ben a világörökség részévé nyilvánított. A Kr.u. 4. századból származó ókeresztény síremlékek (Péter-Pál sírkamra, Korsós sírkamra) megtekintése után utunkat a Középkori Egyetem felé vettük, hogy megcsodálhassuk Magyarország első egyetemét, melyet V. Orbán pápa és Nagy Lajos király alapított 1367-ben.

Természetesen a magyarországi török-iszlám építészet legmonumentálisabb alkotását, Gázi Kászim pasa dzsámiját (ma Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom) sem hagyhattuk ki a látnivalók sorából, mely Európa legészakibb épségben maradt dzsámija.

Ezután a világhírű Zsolnay kerámia fejlődését, remekműveit és családi emlékeit csodáltuk meg a Zsolnay Múzeumban. Az építészeti és dísztárgy kerámiák és porcelánok gazdag gyűjteménye, a színek és formák sokfélesége lenyűgözte gondozottainkat és a kísérőket is. A fiatalok nagy figyelemmel és lelkesedéssel követték nyomon a technikai, művészeti érdekességeket és ismerték meg a gyár működésének történelmi hátterét.

Az erre a napra betervezett látnivalók megtekintése után kiránduló csoportunkkal felkerestük a híres Virág Cukrászdát, ahol a fiatalokat meghívtuk fagylaltra és süteményre.

Másnap először a székesegyházat tekintettük meg, amely Pécs négytornyú jelképe és Magyarország egyik legimpozánsabb temploma. Káprázatos belső terét a kor legnevesebb művészei díszítették. Az altemplomban felkerestük Janus Pannonius sírját, és aki tudott a székesegyház toronykilátójába is felment, hogy gyönyörködhessen a város panorámájában.

Ezt követően a Pécsi Egyházmegye püspöki gyűjteményének értékes műtárgyait, festményeit, szobrait, ötvöstárgyait, numizmatikai emlékeit csodálhattuk meg a Püspöki Kincstárban.

Végül a Csontváry Múzeumba látogattunk el, ahol a világhírű magyar festőművész műveinek legnagyobb gyűjteményét nézhettük meg. A rendkívül egyedi stílusban alkotó festő képei lenyűgözték fiatal ellátottainkat. Ezt követően még a múzeum „Puszták aranya” című időszaki kiállítását is megtekintettük. Pécstől búcsúzva a Csontváry Múzeumban kis kirándulási emléktárggyal ajándékoztuk meg a résztvevőket.

Hazafelé megcsodáltuk még az Orfűi-tó szépségét is, ahol felüdítő sétát tettünk.

A kirándulás során az étkezést (vacsora és reggeli) a Püspöki Magtár Kávézó Éttermében oldottuk meg, illetve hazafelé a siófoki McDonald’s-ban rendeltünk uzsonnát.

A „Kerekítsd fel!”- pályázati program támogatásából még a kirándulás előtt vásároltunk a résztvevők számára baseball sapkákat, kisméretűre összehajtható törölközőket, gyógyszert és ásványvizet.

Köszönjük, ha Ön is felkerekítette vásárlásának végösszegét, hogy egy pár napra fogyatékkal élő embertársaink is kiszabadulhassanak az intézmények falai közül és feltöltődhessenek egy kirándulás során!