Biztos pont a menekülőknek – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2022.04.01-2022.09.30 között:

Menekülő emberek ellátása az átmeneti szálláshelyeken

Összegyűlt: 1 474 556 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat három kiemelt feladatot határozott meg az ukrajnai háború kitörését követően:

  • segíti a Magyarországra érkező menekülőket az érkezésük során,
  • adományokkal hozzájárul a Kárpátalján várakozó több tízezer ember ellátásához a beregszászi Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, és
  • támogatja a hosszabb időn át Magyarországon maradó családok beilleszkedését, integrációját.

A háború kitörését követően a Szeretetszolgálat segítő pontokat nyitott a menekülők fogadására. Beregsurányban, Budapesten, Debrecenben, Győrött és Miskolcon hat hónap alatt hetvenezer ember kért és kapott segítséget a máltai szervezettől. A határt gyalogosan átlépő menekülők közül 27 ezer ember szállításában vett részt a karitatív szervezet, melynek szállásain 11 ezren pihentek meg néhány napra a továbbindulás előtt, összesen 47 ezer „vendégéjszakát” töltve az ideiglenes menedékhelyeken. Orvosi ellátásban, egészségügyi szolgáltatásban 720 menekülő részesült. Az érkezőket fogadó segítő pontokon nyolcezer, a raktárakban és a háttérintézményekben pedig több mint tizenegyezer műszakot láttak el a Szeretetszolgálat dolgozói és segítői, ebből 7500 alkalmat önkéntes szolgálatban teljesítettek.

Fél év alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hetvenezer ukrajnai menekültnek nyújtott közvetlen segítséget Magyarországon, 415 tonna segélyszállítmányt juttatott Ukrajnába 482 millió forint értékben, az utóbbi hetekben indult programjai révén pedig 3000, hosszú távon Magyarországon maradó menekült beilleszkedéséhez, esetleges letelepedéséhez nyújt segítséget.

A beregsurányi határátkelőnél továbbra is folyamatos, 24 órás szolgálatot teljesít a Máltai Szeretetszolgálat, az első menekülthullám fogadásakor kihelyezett eszközei konténerekben ma is ott vannak. A menekültek ellátásában a Máltai Szeretetszolgálat számos intézménye vesz részt, a munkába az ukrán határtól távol eső településeken is bekapcsolódtak. Győrött például 400 önkéntes fordult meg a Szeretetszolgálat „kék diszkontnak” nevezett raktárában, ahol rendkívüli logisztikai feladatot jelentett a helyben felhasznált élelmiszerek kezelése. A városi Máltai központban külön „étlap tanácsot” tartottak a közreműködők, hogy változatosan étkeztessék a szállásokon elhelyezett családokat. Sátoraljaújhelyen a gyermekek felügyelete jelentett különös kihívást, volt, amikor három asszonnyal tizenhét gyermek érkezett. Számos fiatal asszony karonülő kisbabájával menekült el a háború elől, több esetben pedig a Máltai Szeretetszolgálat ideiglenes menedékhelyeiről kerültek kórházba szülő asszonyok, majd ide tértek vissza az újszülöttel.

A marketworld.hu weboldal vásárlóinak adományaiból tartós élelmiszereket vásároltunk, amiket a Magyaroroszágon hosszabb ideig tartózkodó menekült családoknak osztunk ki.

Köszönjük, hogy Önök is hozzájárultak ahhoz, hogy sok nehéz és bizonytalan helyzetbe került menekülő családnak kicsit enyhíthessünk a terheiken.