Az életmentő tudás – beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtöttünk 2016.04.25 – 2016.12.06 között:

Újraélesztés oktatása középiskolákban és applikáció fejlesztése

Összegyűlt: 749 038 Ft (12.06)

A statisztikák szerint Magyarországon minden órában meghal egy ember hirtelen szívhalál miatt. A keringésmegállás bárhol előfordulhat, a legtöbb esetben a betegek otthonukban, hozzátartozóik előtt szenvedik el a szívmegállást. Az időben elkezdett újraélesztéssel nő a túlélés esélye. A technika alkalmazásával ártani nem lehet, azonban minden beavatkozás nélkül töltött perc 10%-kal csökkenti a túlélés esélyeit.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladatának tekinti, hogy az elsősegélynyújtás – és ezen belül kiemelten az újraélesztés – minél szélesebb körben ismert és alkalmazott eljárás legyen. Ennek érdekében oktatói csapatot szerveztünk, elkészítettük a szakmai szervezetek által akkreditált tananyagot és tankönyvet, amellyel szeretnénk meglátogatni hazánk középiskoláit hogy ingyenes alapszintű elsősegély-képzésben részesíthessük a diákokat.

A tananyag a diákokat a koruknak és érdeklődésüknek megfelelő módon vezeti be az elsősegélynyújtás alapjaiba és az alapszintű újraélesztés legfontosabb lépéseinek elsajátításába. A képzés, tárgyából adódóan erősen gyakorlati szemléletű – hiszen a kellő ismeret megfelelő előzetes tanulással és ismételt gyakorlással szerezhető meg. A képzés része a félautomata defibrillátor készülékek alkalmazásának gyakorlása is, ugyanis ez az életmentő eszköz már egyre több helyen elérhető. A képzést egy mobiltelefonos applikációval is szeretnénk támogatni, mely egyszerű, áttekinthető struktúrában, mindenki számára érthető megfogalmazásban ismerteti a legfontosabb tüneteket és teendőket a különböző esetekre vonatkozóan, illetve tájékoztat a legközelebb fellelhető félautomata defibrillátor készülék helyéről is.

Célunk az, hogy minél többen képesek legyenek az alapvető segítségnyújtásra, így minél több emberéletet lehessen megmenteni.

Kérjük, támogassa Ön is programunkat, hogy a lehető legtöbben szerezhessék meg az életmentő tudást!