Az alkotás örömével fejlesztünk – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2017.09.15 és 2018.03.31 között:

Kézműves anyagok beszerzése a győri fogyatékosok nappali intézményébe

Összegyűlt: 567 423 Ft

Intézményünk 1995-ben kezdte meg működését. Győrből és a város környékéről fogadunk fogyatékkal élő fiatalokat, akiknek hétköznapokon 7 óra és 16:30 között nappali ellátást nyújtunk.

Napközi Otthonunk mozgássérült, értelmi fogyatékkal élő, Down-szindrómás, autista, vak és halmozottan sérült embertársainknak nyújt korszerű fizikai és mentális ellátást, egyénre szabott fejlesztést, segítést, miközben közösségi teret is biztosít számukra. Célunk az integráció elősegítése, a lehetőség szerinti rehabilitáció, valamint a családok tehermentesítése.

A pályázatnak köszönhetően először lett saját, névre szóló kézműves doboza minden ellátottunknak, benne ecsetkészlet, 12 db-os színesceruza-készlet, 12 db-os filctoll-készlet, 12db-os zsírkréta-készlet, saját olló, folyékony ragasztó, cellux stb. Erre eddig nem volt lehetőség, mindig várni kellett az ollóhasználat, a ragasztóhasználat során. A saját ceruza- és festékkészlet is jelentősen növelni fogja az egy-egy foglalkozás alatt elvégezhető feladatok körét, számát.

Napközi otthonunk ellátottai között vannak olyan fiatalok, akik minden évben részt vesznek fogyatékkal élők részére meghirdetett városi festmény- és rajzpályázaton, illetve kiállításon. Eddig csak vízfestékkel tudták pályamunkáikat elkészíteni, most már lehetőségük lesz az akrilfesték és az olajkréta használatára is, ami hatalmas előrelépés, fejlődési lehetőség számukra.

A festés minden ellátottunk kreativitását és színérzékelését fejleszti. Kreativitásuk szélesebb körben való kibontakoztatása érdekében most a textilfestéssel is megismerkedhetnek (új anyaghasználat megismerése).

A rajzolás, ami a kézügyességen kívül a térlátás-fejlesztését is segíti, sokszor táblára történő előrerajzolással (táblafilc használattal) valósul meg. A táblafilcet a napi kézműves foglalkozás tárgykörének felvázolásához is használjuk. A grafit és színes ceruzával rajzlapra, füzetbe, és másolópapírra is dolgozhatnak.  Az ujjfestés, a gyurma és a babzsák a finommotorikai mozgást fejlesztik.

Intézményünket a kézműves foglalkozások során készített tárgyakkal díszítjük, színesítjük. Nagyobb ünnepek alkalmával saját készítésű ajándékokkal kedveskednek fiataljaink szüleiknek, hozzátartozóiknak, illetve az intézménybe látogató vendégeknek.

Azok számára, akiknek képességei szinte csak a színezést teszik lehetővé, nagyon fontos, hogy másológéppel nagy mennyiségben, minél többféle színezhető rajzot biztosítsunk.

Az ellátottak elkészült művei között vannak, amiket lelaminálunk, vannak, amiket spirálózógéppel összefűzünk, és vannak, amiket bekeretezünk és kiállítunk.

Kézműves foglalkozásaink témái alapvetően az aktuális családi-, egyházi-, és nemzeti ünnepkörök mentén szerveződnek. Az ünnepekhez kapcsolódó ajándékok készítésénél (szülők és támogatók részére) különösen nagy szükség van színes papírokra, kartonpapírra, krepp papírra, hurkapálcára, szalagokra, ragasztóra, ragasztópisztolyra, és egyéb kiegészítőkre (pl. posztóanyag, képeslapnál kis matricák, dekorgumi, üdvözlőkártyáknál kis csipesz, csillám, állatfiguráknál műanyag szem stb. – ezek segítségével elsajátíthatják a díszítőtechnikákat is).

A kézműves foglalkozások igényes munkára nevelnek, segítik az önértékelés fejlődését, az értékteremtés és az alkotás örömének megismerését.

Ellátottainknak nemcsak a szépérzéke, de szókincse is fejlődik azáltal, hogy az elkészült munkákat értékeli, egymás teljesítményéről véleményt nyilváníthatnak.

Elmondható, hogy a kézműves foglalkozások jelentősen hozzájárulnak életminőségük javításához.

Hálásan köszönjük a „Kerekítsd fel!”- program minden támogatójának és segítőjének, hogy lehetővé tették kézműves foglalkozásaink magas színvonalú megvalósítását.