A zene varázslata – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2021.05.01 és 2021.10.31. között:

Videófelvételek készítése a Szimfónia programban zenélő gyerekekről

Összegyűlt: 138 825 Ft

A Máltai Szimfónia program célcsoportját a hátrányos helyzetű, nehéz sorban élő gyerekek adják. Az iskolába begyűrűző szociális, gyermekjóléti problémákkal az intézményrendszer önmagában nem képes hatékonyan megküzdeni. A Máltai Szimfónia a létbizonytalanságban, súlyos nélkülözésben és nehéz családi körülmények között élő gyermekek számára kínál újszerű eszközt, melynek kulcselemei a zenekari működés, a közösséghez tartozás biztosítása és az önbecsülés erősítése a sikerélményen keresztül. Programunk gerincét a csoportos zenei foglalkozások adják, melyek az élményalapú megközelítésükkel egyszerre fejlesztik a gyerekek értelmi, érzelmi és társas készségeit.

„Rendszeresen megtapasztaljuk, hogyan változik a gyerekek szemlélete a világgal kapcsolatban. Azáltal, hogy tanárként, oktatóként ott vagyunk közöttük, beszélgetünk velük, példát mutatunk, olyan eredményeket érünk el, amilyenekre előzetesen nem is gondoltunk volna. Egy hátrányos helyzetű hevesi faluból induló kisgyereket el tudunk kísérni az útján a konzervatóriumig, ami óriási dolog. Többségüknek megváltozik a gondolkodásmódja. Például egy srác – aki az iskola egyik leggyengébb tanulója volt, és nem tudott törvényes foglalkozást elképzelni magának, szinte csak rosszat lehetett hallani róla – azáltal, hogy a programnak köszönhetően megszerette a zenét, elhatározta, hogy gitáros lesz. A tanárai példája teljesen megváltoztatta, és továbbtanult. Ezek az igazi eredményeink. A mentoráltjaink rendre visszajelzik, hogy mit jelentett nekik a program; milyen eszközt kaptak a kezükbe az élethez a zene által. Középiskolásként, a ballagásuk után is vissza-visszatérnek hozzánk, hogy játsszanak a zenekarban, ami nagy öröm számomra.”

Részlet a Magyar Kurír oldalán megjelent Sors-szimfóniák riportból

A támogatásból megvalósult videófelvétel megtekinthető ITT.

A Szimfónia program munkásságáról további videók megtekinthetőek ITT.

Hálásan köszönjük a Fotológus Kft.-nek és nagylelkű vásárlóinak, hogy lehetővé tették hogy megörökíthessük a Szimfónia programban résztvevő gyermekek törekvéseit és fejlődésüket!