A teljesebb élet pályája – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2018.04.01 és 2018.09.30 között:

Közösségi sportpálya fogyatékkal élő fiataloknak

Összegyűlt: 343 539 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Komáromi Fogyatékosok Nappali Intézménye és Sorstárs Támogató Szolgálata közel két évtizede szolgálja a városban és a környező településeken fogyatékkal élő embereket és családjaikat. Az intézménybe harmincnál is több fogyatékkal élő fiatal jár, akik számára napközbeni ellátást, gondozást nyújtunk fejlesztő foglalkozásokkal, gyógytornával és színes programokkal. Enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékos, autista, mozgásában korlátozott és halmozottan fogyatékos embereket lát el az intézmény, ezzel segítve a családjaik mindennapjait.

Az intézménybe járó fiatalok hetente vesznek részt gyógytornán, azonban ennél több mozgásra lenne szükségük, hogy fizikai, pszichés és lelki állapotuk javulhasson. A legtöbben pszichiátriai gyógyszert szednek, amitől megnő az éhségérzetük, így ha nem tudnak kellő mozgást beiktatni a napirendbe, könnyen túlsúlyossá válhatnak. A súlyfelesleggel küzdő fiatalok számára pedig a fogyás elősegítéséhez szükséges a rendszeres sportolás, mozgásfejlesztés.

Ennek érdekében szeretnénk az intézmény hátsó udvarában kialakítani egy 15×30 méteres élőfüves, akadálymentesen elérhető, sík járdával ellátott sportpályát. Emellett létrehoznánk egy kosárlabda palánkos területet betonos alappal, ahol egyéb labdajátékokat játszhatnak, és mindezekhez vizesblokkot alakítanánk ki mellékhelyiséggel, mosdóval. A beruházásokat sporteszközök beszerzésével egészítenénk ki.

A közösségi gyűjtés eredményeképp a földmunkákat, a pálya kiépítését és füvesítését tudtuk végrehajtani. Sporteszközök is beszerzésre kerültek, amelyek egyelőre – az időjárásra való tekintettel – még nincsenek telepítve. A képeken a volt és a jelenlegi állapot látható. Késő ősszel már a füvesítésnek is látszik némi nyoma, remélhetőleg még látványosabb lesz a pálya a jobb idők beálltával.

Az új pályán a szabad levegőn, helyben lehet majd naponta tornaórát tartani, ami azért is előnyös, mert az intézménybe járó fiatalok közösen szívesebben végzik a gyakorlatokat. A mindennapos mozgás örömöt okoz, emellett fizikailag és lelkileg is erősíti a fogyatékkal élő embereket, emellett nemcsak mozgásukat fejleszti, de önbizalmukat is növeli.

Hálásan köszönjük a „Kerekítsd fel!”- program minden támogatójának és segítőjének, hogy lehetővé tették ezt a beruházást!