Minden szükséget megtalálni – beszámoló

A projektet támogatta:

Amire gyűjtöttünk 2023.01.16-2023.06.30 között:

IT- eszközök a budai Utcai Gondozó Szolgálatok és a Krízisautó számára

Összegyűlt: 1 256 910 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten kilenc Utcai Gondozó Szolgálatot működtet. Három telephelyről induló munkatársaink feladata a főváros budai oldalán és Budaörsön, utcán élő emberek felkutatása, segítése, valamint az éjszakai krízisellátás a diszpécserszolgálathoz érkező bejelentések alapján a többi szolgáltatóval együttműködésben, Budapest teljes területén.

Az utcai szolgálataink által ellátott budai területek jellegzetessége, hogy nagy számban élnek emberek hegyvidéki, erdős területen sátrakban, kalyibákban, elhagyott épületekben. A belvároshoz képest lényegesen nagyobb a „rejtőzködő életmódot élők” aránya, ami azért probléma, mert ők jellemzően nem állnak kapcsolatban segítő szervezetekkel, ellátásukhoz munkatársainknak kell felkutatni őket, felmérni szükségleteiket és felajánlani a szükséges segítséget. A bizalom kiépítése sokszor egy ételkonzerv vagy takaró felajánlásával indul, és többszöri látogatás, beszélgetés után jut csak el oda, hogy a hajléktalan ember hajlandó legyen például orvoshoz vagy nappali melegedőbe menni. Gyakran már felkutatásuk, illetve a helyszín azonosítása is nehézséget okoz a szociális munkásoknak, ami megnehezíti a rászorulók hosszabb távú, folytatólagos segítését.

A kapott támogatásnak köszönhetően segítő tevékenységünket előre mozdító, eddig hiányzó infokommunikációs eszközöket tudtunk beszerezni. Az eszközöket (laptopok, telefonok, adathordozók, powerbankok, okostelefonok, wifi jelerősítők) a budai oldalt ellátó utcai gondozó szolgálataink hajléktalan emberekkel végzett munkájuk során használják. A mobil informatikai eszközökkel akár GPS koordináták alapján is azonosítani tudják a helyszíneket, térképen bejelölhetik a már meglátogatott vagy a később még felkutatandó területek, sőt ezeket az információk azonnal meg is tudják osztani a többi ellátóval. Az okoseszközökkel azonnal, a helyszínen információhoz lehet jutni például a hajléktalanszállók üres férőhelyeiről, vagy arról, hogy adatbázisunk alapján az adott személlyel találkoztak-e már munkatársaink korábban, és milyen segítséget nyújtottak számára. Az egészségügyi ellátás szervezésére, telemedicina szolgáltatások igénybevételére is lehetőség nyílik az eszközök által.

A kötelező adminisztráció teljesítéséhez is nagy segítség, hogy olyan eszközök állnak már rendelkezésünkre, melyeken a nyilvántartás is zökkenőmentesen végezhető.

Az eszközök egy része a központban kerül felhasználásra, hiszen a segítés folyamatában szükséges, hogy a kollégák támogatást tudjanak kapni a háttérben dolgozó munkatársaiktól, intézményrendszerünktől. A támogatásnak köszönhetően a központokban dolgozó és a kijáró kollégák munkája összehangoltabb lett, egyszerűsödött. Az eszközök segítik az egészségügyi szervezetekkel, valamint a szociális társszervezetekkel való kapcsolattartást is, lévén a hajléktalanság minden esetben összetett élethelyzet, melyben a különböző segítő szervezetek, közszolgáltatások együttműködésére van szükség.

Összefoglalva, a segítő munkánk több kis részletében is nagy segítség minden megvett eszköz, ezért hálásan köszönünk minden adományozónak minden egyes forintot! Köszönjük segítettjeink nevében is!