Tisztelet az éveknek

A projektet támogatja:

Amire gyűjtünk 2017.02.15 és 2017.09.14 között:

Speciális eszközök az idősotthon lakói számára

Eddig összegyűlt: 549 490 Ft (09.14.)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Idősek Otthona 76 idős, beteg emberről gondoskodik annak érdekében, hogy a rossz egészségi állapotban lévő emberek megőrizhessék emberi méltóságukat.

Lakóink többsége már beköltözéskor napi 24 órás gondoskodást igényel. Gondozásuk sok esetben túlmutat a szociális ellátáson. Az egészségügyi ellátás mellett mentálhigiénés szakemberek és önkéntesek is bekapcsolódnak ápolásukba: foglalkozásokkal, beszélgetésekkel, lelki gondozással segítik az otthon lakóit. A hospice szemléletű ellátásban nagy hangsúlyt kapnak apró gesztusok. Az önkéntesek az ágy szélén ülve simogatják a betegek kezét, felolvasnak nekik, beszélgetnek velük, és ezáltal az idős emberek érzik: nincsenek egyedül.

A Gondviselés Háza Idősek Otthona lakóinak negyven százaléka szenved a dementia valamelyik formájában. A demens betegek mellett ellátunk daganatos, tüdő- és szívbeteg, pszichiátriai betegségben szenvedő és mozgásában korlátozott idős embereket is. Ezek a betegségek sok esetben évekre ágyhoz szegezik az embereket, akik így teljesen kiszolgáltatottá válnak. Éppen ezért magas szintű egészségügyi ellátásra is törekszünk annak ellenére, hogy otthonunk szociális, és nem egészségügyi intézmény.

Ahhoz, hogy a nálunk gondozott idős emberek megőrizhessék méltóságukat olyan aprónak tűnő feladatok is kiemelt fontosságúak, mint a mindennapos ágyneműcsere, mely a mosásban elhasználódott textíliák folyamatos utánpótlását igényli.

Az ágyban fekvő beteg embereknél nagy a kockázata a decubitus, ismertebb nevén felfekvés kialakulásának. Ennek megelőzésében nagy segítséget nyújthatnak speciális kialakítású, úgynevezett decubitus matracok, illetve különböző párnák (pl. sarokgyűrű), melyek alkalmazásával a kritikus területeket, a sarok, a könyök, térd környékét védeni lehet a folyamatos nyomástól.

Kérjük, támogassa Ön is programunkat, hogy megfelelő minőségű ágynemű és decubitus matracok beszerzésével segíthessük megőrizni idős ellátottjaink emberi méltóságát.