Mesefal a mosolyokért

A projektet támogatta:

Amire gyűjtünk 2017.04.20- 2017.10.31 között:

hátrányos helyzetű gyermekeket ellátó intézmények falainak meseszerű dekorálására

Összegyűlt: 1 008 354 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mesefal Programja 2000-ben indult, miután megtapasztaltuk, mekkora örömöt okozott a gyerekeknek a néhány lelkes édesanya által mesefigurákkal dekorált fal a békásmegyeri játszóházunkban. A Heim Pál Gyermekkórház volt az első, ahol az emeleti üres falakat közismert mesefigurákkal díszítettük, majd kórházról kórházra jártunk, hogy megszínesítsük a beteg gyerekek életét és a kórház falait. Eleinte budapesti kórházakban dekoráltunk, aztán 2004-től országos programmá nőtte ki magát a Mesefal Program. Egyre több intézményben jártunk, 2010-re már több mint 50 helyszínen jelentünk meg, nemcsak kórházakban, hanem családok átmenti otthonában, gyermekotthonokban és idős otthonokban is. A festés mellett mesét olvasunk, rajzolunk, játszunk a gyerekekkel, beszélgetünk a családokkal, nosztalgiázunk az idős emberekkel.

A program célja a kezdetek óta, hogy barátságosabbá, kedvesebbé tegyük a helyiségeket, ahol a gyerekek rövidebb-hosszabb időt eltöltenek a gyógyulás érdekében. A gyerekek szívesebben jönnek vissza vizsgálatokra, a szülőknek várakozás közben van miről mesélni, és a színes mesealakok, állatok, vidám figurák lekötik a gyermekek figyelmét a vizsgálatok alatt. Már a festés is felemelő élmény, mindenki szívesen részt vesz benne, még ha utoljára gimnáziumban fogott is ecsetet a kezében.

Az önkéntesekből álló Mesefal csapatnak 4 állandó tagja van, pedagógus, ambuláns nővér és szociális munkás végzettséggel. A különböző intézményekben csatlakoznak hozzájuk ott betegeskedő gyerekek, a kórház ápolói és orvosai, de gyakran bővül a brigád egyetemistákkal és diákokkal.

Idén két távoli helyszínről érkezett kérés hozzánk: Nyíregyházán egy fogyatékkal élő fiatalokat gondozó intézménybe várnak bennünket, Ibrányban pedig egy hátrányos helyzetű gyermekek iskolai felzárkóztatását segítő tanodába.

A hátrányos helyzetű térségben nehéz körülmények között működő intézményekbe ritkán jutnak el hasonló programok. Annak érdekéken kérjük segítségét, hogy e két otthonba vidámságot vihessünk ecseteinkkel, festékünkkel.

Kérjük, kerekítse fel Ön is vásárlása összegét, hogy mosolyt kerekíthessünk a gyerekek arcára.