Konyha a közösségért – beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtünk 2019.10.01 és 2020.04.30 között:

Teakonyha felújítása nappali melegedőben

Eddig összegyűlt: 1 192 172 Ft

A Máltai Szeretetszolgálat azt vallja, hogy az utca senkinek nem lehet az otthona, ezért országszerte hatvanhárom intézményben, évente hatezer hajléktalan emberről gondoskodik, különböző rehabilitációs programokat indít és működtet a szervezet, melyek során számos hajléktalan ember kap segítséget élete újrakezdéséhez, a munkába álláshoz és önálló életvitelének megteremtéséhez. Emberhez méltó körülmények között elveszett életük helyett új lehetőséget kaphatnak.

A Feszty utcai nappali melegedőt és éjjeli menedékhelyet naponta 100-150 hajléktalan ember látogatja. Intézményünk egyszerű háztartáspótló szolgáltatásokat nyújt számukra a nap 24 órájában. Ide nem csak pihenni, enni, aludni, fürdeni és mosni térhetnek be, hanem olyan lehetőségeket is megtalálnak, melyekhez máshol nem juthatnak hozzá. Van telefontöltő állomás, értékmegőrző szekrény, kerékpárkölcsönző, időnként pedig múzeumlátogatást, közös kirándulásokat is szervezünk számukra.  A hajléktalan emberek intézményünkben közösséggé formálódnak, odafigyeléssel és türelemmel vannak egymás iránt, és törekednek a nyugodt, családias légkör megtartására.

Nappali melegedőnkben nyugodt körülmények között étkezhetnek, a mikrohullámú sütőben tudnak ételt melegíteni, van forró vizet adó automata, edények, eszközök, hogy ételeiket maguk készíthessék el vagy melegíthessék. Az ebéd vagy vacsora elkészítésével otthon érezhetik magukat, saját életritmust alakíthatnak ki, ezzel is az egyéni életvezetés felé irányítjuk a hajléktalan embereket. Örömmel tapasztaljuk, hogy gyakran egymás között is megosztják az ételt, figyelemmel vannak a közösség legelesettebb tagjaira.

A mindennapos használat következtében teakonyhánk berendezése erősen megkopott az elmúlt évek során. Így már funkcióját is csak részben tudja ellátni, illetve egyes elemeit a balesetek elkerülése érdekében el kellett távolítani. Annak érdekében, hogy ez a helyiség a biztonságos használat mellett családias, otthonos közösségi tér lehessen, szükséges a konyhabútor felújítása.

Kérjük, kerekítse fel ön is vásárlása végösszegét, hogy érezhessék a hozzánk betérő emberek, nincsenek egyedül, sokan gondolnak rájuk!