Együtt a játszótérért! 1. – beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtünk 2018.04.01 és 2018.09.30 között:

Debreceni játszótér korszerűsítése

Eddig összegyűlt: 467 785 Ft (09.07)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat állandó játszóterei lakótelepi környezetben találhatók, és bár elsődlegesen játszótérként működnek, valójában közösségi és szociális intézményként is jelen vannak az adott helyszínen. Az első máltai játszóteret két évtizeddel ezelőtt Óbudán nyitotta meg a Szeretetszolgálat azzal a céllal, hogy a lakótelepen céltalanul ténfergő gyerekeket behívja, számukra érdekes és a fejlődésüket szolgáló programot és közösségi élményeket kínáljon nekik. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a nagy lélekszámú, panelházas lakótelepeken erre óriási igény van, ezt követően épült ki a máltai játszóterek hálózata az ország tizenöt pontján. Debrecenben 2004 óta működik máltai játszótér.

A debreceni Máltai Játszótér 2200 nm-es területen helyezkedik el egy 90 nm-es fa játszóházzal és 23 darab európai szabványnak megfelelő kültéri játékkal. Debrecenben ez az egyetlen hely, ahol lehetőség van a szabadban és játszóházban is hasznosan eltölteni a szabadidőt ingyenesen szakemberek felügyelete mellett.

A máltai játszóterek sajátossága, hogy fedett játszószoba és közösségi tér is várja a gyerekeket, melyek télen-nyáron, időjárástól függetlenül működnek. Van gazdája a létesítménynek, munkatársaink ügyelnek a rendre, emellett helyben rendelkezésre áll a mosdó és a pelenkázó, rengeteg használható játék van, rendezett és tiszta környezet várja a bejövőket, akik itt védett körülmények között tölthetik el idejüket.

A játszóteret naponta átlagosan kétszázharminc gyermek és felnőtt látogatja, akik számára a máltai munkatársak és önkéntesek rengeteg programot szerveznek, minden korosztálynak a saját érdeklődési körének megfelelően. A játszótérre leginkább a környékbeli lakótelepen élő családok, „kulcsos gyerekek”, GyES-es anyukák, nagyszülők járnak nap mint nap. Az egymás mellett élő gyerekekből és családokból helyi közösségek szerveződnek, értékes emberi kapcsolatok alakulnak ki.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszóterei nem egyszerű szabadidős létesítmények, hanem ezen felül változatos szociális feladatokat ellátó intézmények is. A játszótereken zajló munka középpontjában a gyerekek és a családok állnak, így gyakran a szabadtéri játékok felújítására nem marad fedezet a költségvetésben.

A debreceni Máltai Játszótér kültéri játékainak többsége csúszásmentes rétegelt lemezből készült, mely a 13 év alatt megkopott, töredezetté és balesetveszély vált, emiatt elengedhetetlen az eszközök felújítása, cseréje. A homokozót körbekerítő és a játszóvárat védő cölöpök hiányosak, pótlásukról a gyerekek biztonsága érdekében gondoskodni kell, emellett több fa eszköz festésre szorul. A játszóház szigetelése nem megoldott, így a hideg idő beálltával a fűtés nem elég hatékony. A világítás korszerűsítése, energiatakarékossá tétele (LED-es világítás) hozzájárulna ahhoz, hogy több pénzt spórolhasson meg az intézmény, amely összeget a programokra tudnák fordítani.

 

Az Ön segítségével megvalósulhat a játszótéri közösség bevonásával a játékeszközök felújítása, festése, javítása, valamint a játszóház szigetelése, világításának korszerűsítése. Ezáltal a debreceni Máltai Játszótér mint közösségi tér biztonságosabbá válhat, még több programot kínálhat a lakótelepi gyerekek és családjaik számára.

Kerekítse fel Ön is vásárlása végösszegét, és támogassa a debreceni Máltai játékainak felújítását és energketikai korszerűsítését!