A segítség négy lábon érkezik – Beszámoló

A projektet támogatja:

Amire gyűjtünk 2018.10.01 és 2019.03.31 között:

Kutyaterápiás fejlesztő foglalkozás fogyatékkal élő ellátottjaink számára

Eddig összegyűlt: 464 791 Ft

Budaörsi intézményünk súlyos, középsúlyos értelmi fogyatékos, halmozottan sérült, autista és mozgássérült embereknek nyújt napközi ellátást. Mindennapos munkánk során arra törekszünk, hogy képességeiket, tudásaikat megőrizzék, ha lehet, tovább fejlesszék. Amiben csak lehet, legyenek önállóak, magabiztosak. Tudják, milyen feladatokat képesek biztosan megoldani, ismerjék határaikat, de a lehetőségeiket is. Legyen olyan terület, amiben ők is sikeresek. Az intézményben zajló fejlesztések a mindennapos teendők elvégzését segítik, hogy megkönnyítsék a sérült emberek elfogadását és beilleszkedését. Ehhez a munkához nyújtana nagy segítséget a kutyaterápia.

A kutya feltétel nélküli szeretete és odaadása mindenki szívét átmelegíti, a sérült emberek számára ez az élmény különösen fontos.

A kutyaterápiás foglalkozások nem megoldandó feladatot jelentenek, hanem élményt adnak nekik. Nincs szorongás, nincs teljesítménykényszer, fárasztó koncentrálás, a kutya jelenlétében egyszerűen csak szalad az idő, miközben szinte észrevétlenül teljesítik a foglalkozásokon kitűzött feladatokat.

Sokszor bebizonyosodott, hogy a terápiás kutya a közös munka során személyiségfejlesztő tényezővé válik, elősegíti a sérült ember szociális és érzelmi fejlődését, megkönnyíti a társas kapcsolatok kialakulását. A sérült ember és a kutya között kialakuló, kölcsönös elfogadáson alapuló kapcsolat, egymásra figyelés, együttes játék hozzájárul a biztonságérzet, az önbizalom, az empátia kialakulásához. A terápia alatt a fogyatékkal élő személy irányító szerepbe kerül, aminek gyógyító hatása van, csökken az ember agressziója, erőszakossága, nagyobb önkontrollt tud tanúsítani. A kutya pozitív hatást gyakorol a testi tünetekre is, a közös munka során oldottabbá válik az izomzat. De jótékony hatása van a pszichés funkciók fejlődésére is: az érzékelésre, az észlelésre, az emlékezetre, a figyelemre és a gondolkodásra is. A kutyával folytatott terápia során a motoros funkciók is fejlődnek, elősegíthető a nagy mozgások, a finommozgások jobb koordinációja. Nem utolsó sorban a terápiás foglalkozások alatt mélyül a társakkal való kapcsolat is a közös élmény hatására.

Kérjük, vásárlása végösszegének felkerekítésével segítse hozzá a budaörsi napközi intézményünkbe járó sérült embereket, hogy ők is kutyaterápiás foglalkozásokon vehessenek részt.