A munka gyógyító ereje

A projektet támogatja:

Amire gyűjtünk 2017.01.16 – 2017.09.06 között:

Műhely kialakítása a keszthelyi Gondviselés Házban

Eddig összegyűlt: 912 785 Ft

Szülői kezdeményezésre, hosszas előkészületek után 2008 májusában nyitotta meg kapuit a Keszthelyi Gondviselés Háza, amely nappali elhelyezést nyújt enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékos, mozgássérült, halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek számára.

Az intézmény fő célkitűzései, hogy az itt gondozott emberek

  • biztonságban és otthonosan érezhessék magukat,
  • megkaphassák az egyéni szükségleteiknek megfelelő fejlesztő terápiákat
  • különböző programok és foglalkozások által lehetőséget kapjanak az önállóságuk és képességeik fejlesztésére.

E célok elérése érdekében napi 8 órás szakmai felügyelettel zajlanak az egyéni gondozási terveknek megfelelő foglalkozások köztük gyógytorna, konduktív terápia, snouzelen terápia, valamint relaxációs gyakorlatok, illetve a közösségépítést és tartalmas szabadidő eltöltést támogató egyéb tevékenységek, mint például sportolás, táborok, kirándulások, kreatív műhelyek és a munkaterápia.

A munkaterápia célja az ellátott munkakészségének, megmaradt testi és szellemi képességeinek munkavégzéssel történő megőrzése, fejlesztése.  A munkaterápia több módon alkalmazható, és minden formája jó hatással van a gondozottakra. A beteg megtanulja, hogy társaival és vezetőjével együttműködve egy feladatnak rendelje alá magát, arra kitartással összpontosítsa energiáit, kiegyensúlyozott körülményeket teremtsen maga körül. A terápiának köszönhetően fejlődik a betegek valóságérzete és önképük tisztul. A hasznosság tudata egy alkotó közösség tagjaként értékteremtő tevékenységre ösztönöz. Átélik a munka élményét, az alkotás örömét, tisztában vannak vele, hogy milyen feladatot végeznek, hogy mit miért tesznek, fejlődik a felelősségérzetük és az akaraterejük. Mindezeknek köszönhetően a gondozottak szívesen vesznek részt a munkaterápián, büszkék munkájuk eredményére.

A keszthelyi intézményben 35 fő autista, értelmi sérült, mozgássérült gondozott vesz részt munkaterápián. Egyszerű, mechanikus munkát végeznek, pillepalackokat préselnek kézi erővel egy közeli bérelt garázsban, melynek bérleti díja 240 ezer forint évente.

Az intézmény udvarán található melléképület átépítésével kialakítható lenne egy kéthelyiséges műhely, melynek fenntartási költsége töredéke a bérleti díjnak. Szakértő önkéntesek felajánlották segítségüket a műhely kialakításához, amihez szükség lesz építőanyagokra, nyílászárókra.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat abban kéri az Önök segítségét, hogy vásárlási összegeik felkerekítésével támogassák a munkaterápia helyszínéül szolgáló műhely kialakítását, hogy így minél több fogyatékkal élő embertársunk élhesse át az értékteremtő munka élményét.